Recuperada la solvència econòmica amb els resultats dels dos darrers exercicis, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) incrementarà de forma significativa la partida d’inversions de cara al 2025, que creixerà un 34,5% respecte a la d’enguany i ascendirà fins als 47.167.894 euros.

Així es desprèn si més no del projecte de pressupost per a l’exercici 2025 entrat a tràmit parlamentari per l’executiu, on es posa de manifest també que fins al 96% de la dotació correspon a inversions noves, mentre que l’immobilitzat immaterial suposa únicament el 4%. De les inversions noves, a més, el 86%, fins a 40,4 milions d’euros, se l’emporta el capítol de maquinària, instal·lacions i equipaments, a la vegada que el 54%, 2,4 milions, correspon a edificis i altres construccions.

Quant a la dotació per a maquinària, instal·lacions i equipaments, que s’incrementa fins a un 60,4% respecte la partida per a aquest any, FEDA explica que l’increment es deu bàsicament perquè es preveu l’inici de la construcció de grans infraestructures, tant de generació energètica com de transport, com el parc eòlic del pic del Maià, l’estació transformadora del riu Runer i la nova línia d’alta tensió amb Espanya, a més de la renovació de l’edifici administratiu i el museu i la continuació, i en algun cas finalització, d’infraestructures iniciades en exercicis anteriors.

D’aquesta manera, i al marge del condicionament del terreny per al projecte del Maià, ja previst per aquest any per un import de 729.000 euros que no s’ha acabat utilitzant, es preveu una dotació de 18,8 milions d’euros per l’encàrrec dels primers aerogeneradors del futur parc. Així mateix, i encara dins el que seria el capítol d’energies renovables, es preveu una partida de 4,6 milions d’euros per desenvolupament d’un parc fotovoltaic propietat de FEDA.

D’altra banda, la companyia ha pressupostat una partida de 10 milions d’euros per l’inici de l’ampliació de capacitat de la línia d’alta tensió que connecta Andorra amb Espanya, un projecte que, a manca d’acabar de tancar l’import global, sí que compta amb una inversió pluriennal addicional de 8 milions d’euros.

Quant a subestació transformadora del riu Runer, s’ha previst una dotació d’1,67 milions per a una primera fase d’inversió en transformadors i equipaments elèctrics a la vegada que s’estimen 10 milions d’euros més en pluriennals. A més hi ha comptabilitzada també una partida d’un milió i mig d’euros per fer front al condicionament del terreny del riu Runer previ a la construcció de l’ETR, i una altra d’un milió d’euros més per fer front a l’inici de la construcció d’aquesta infraestructura.

També dins el capítol d’edificis i noves construccions, FEDA reserva 1,1 milió d’euros per a la reforma del mur cortina i de l’edifici administratiu, projecte previst a tres anys, una reforma que s’ha anat posposant en el temps però que ara les carències de l’edifici, tant a nivell d’eficiència energètica com de funcionalitat i de capacitat per disposar d’espais per a la incorporació de nous negocis, fan aconsellable tirar endavant.

Altres inversions menors serien la partida de 582.000 euros per a millores a la xarxa i a diferents línies de mitjana tensió, els 270.000 euros per a les línies de baixa tensió i els 275.000 previstos per a fer millores i noves estacions transformadores. També s’han previst fins a 276.000 euros per al canvi de requadres, comptadors i ICP que es faran durant l’any.

Nova estació transformadora abans de l’estiu a la plaça Rebés
FEDA ha iniciat ja els tràmits per poder construir una estació transformadora (ET) a la zona del centre històric d’Andorra la Vella. Així, ja ha convocat el concurs per adjudicar aquests treballs que serviran per fer una estació transformadora (ET) “moderna i actualitzada en ple centre històric”, de fet, a la plaça Rebés. Així, es reforçaran les infraestructures elèctriques i s’ampliarà el servei en una zona on actualment els propietaris dels edificis amb instal·lacions més antigues i els de nova construcció estan actualitzant també les seves instal·lacions elèctriques i, per tant, “és idònia una ET com aquesta”. Amb la nova instal·lació es descarregaran les altres de la zona i es podrà avançar cap a aquesta adaptació. De fet, des de FEDA defensen que permetrà “mantenir la qualitat del servei a la zona i donar resposta a les seves necessitats”.

El projecte preveu la construcció de l’ET a l’interior de la baixada a l’aparcament comunal, amb accés des de la rampa del pàrquing (per a l’accés de personal de FEDA i material). La superfície construïda serà de gairebé 44 metres quadrats. L’objectiu és dur a terme l’obra abans de l’estiu i fer-la en només tres mesos, per minimitzar l’afectació de l’activitat habitual que hi ha a la plaça. La meitat de l’espai públic quedarà afectat per les obres, però no hi haurà afectacions de trànsit més enllà d’algun tall puntual breu.

Un 13% més de clients de les xarxes de fred i calor
Les xarxes de fred i calor de FEDA Ecoterm a Soldeu-El Tarter, la capital i Escaldes-Engordany continuen creixent i compten, segons dades tancades a finals de novembre, amb 142 clients, xifra que suposa un increment del 13% respecte l’any 2023.

Concreatment, per xarxes, la de Soldeu té 42 contractes amb clients, la d’Andorra la Vella en té 79 i la d’Escaldes-Engordany 21, dels quals 13 són de calor i 8 de fred. D’aquesta manera, l’energia tèrmica subministrada s’eleva fins als 30.069.355 kWh, dels quals 603.430 corresponen a la xarxa de fred.

D’altra banda, la companyia preveu tancar aquest any 2024 amb el màxim d’electricitat subministrada pels punts de càrrega a la via pública per a vehicles elèctrics amb més de 275.000 kWh. A més, aquesta xifra s’assoleix amb una reducció del temps de càrrega del 3,8% gràcies a l’evolució de la tecnologia de la mobilitat elèctrica i a la inversió en carregadors més ràpids i potents.