Un 49,9% de les persones que treballen ho han de fer els cap de setmana, mentre que la resta, el 50,1%, habitualment no ho ha de fer, segons es desprèn dels resultats de l’Observatori del segon semestre del 2024 d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I) que es van presentar a finals d’any. En concret, el 27,6% treballa habitualment tots els caps de setmana al mes, l’11,6% la meitat i un 4,5%, un al mes, mentre que el 6,2% només certes temporades a l’any.

Per un altre costat, el 38,2% de les persones enquestades ha acabat els estudis universitaris (només el 3,1% de portuguesos, 39,5% andorrans,  41,4% espanyols i 57,2% francesos), un 22,3% l’ensenyament secundari superior, un 18,7% el primari o secundari bàsic, el 17,5% la formació professional i el 3,3% dels enquestats no han acabat els estudis primaris o sense estudis.

D’altra banda, un 11% de la població són assalariats de l’Administració pública, un 50% del sector privat, gairebé un 8% són empresaris o professionals amb assalariats a càrrec, un altre 8% són treballadors autònoms sense assalariats, un 2% són estudiants, un 1% es dediquen a les tasques de la llar, un 16% estan jubilats, un 1% estan aturats i un 2% en situació de baixes indefinida o de llarga durada.

L’Observatori del segon semestre del 2024 de l’AR+I s’ocupa també de la relació entre sexe i ocupació. Així, detecta que hi ha una major proporció d’homes ocupats com a directius, propietaris o comandaments intermedis que de dones (un 19% i un 11%, respectivament), i com a treballadors de  la indústria, construcció i agricultura (un 19% dels homes per un 1% de les dones), mentre que hi ha més proporció de dones que d’homes entre el personal  administratiu (un 18% de les dones per un 4% dels homes) i entre els treballadors  no qualificats (un 5% de les dones per un 1% dels homes).

Aquestes diferències mostren una segmentació vertical (amb els llocs de responsabilitat ocupats en major proporció pels homes, mentre que en les feines menys qualificades hi ha més presència de les dones), i una segmentació horitzontal (amb algunes activitats més masculinitzades, com la construcció, i altres amb més proporció de dones, com els treballs administratius i els relacionats amb l’atenció a les persones). 

La major proporció de dones en els treballs menys qualificats està condicionada, en part, pel diferencial educatiu en funció del gènere de generacions intermèdies i avançades, i també es pot relacionar cert estancament o limitacions en la carrera professional  de les dones a causa de la maternitat i les necessitats derivades de l’atenció a la família.

El 59% de francesos són jubilats o directius
La majoria de residents francesos estan jubilats (33%) o bé treballen com a directius, propietaris o comandaments intermedis (26%). Els enquestats de nacionalitat andorrana i espanyola estan ocupats en major proporció com a professionals o tècnics (al voltant d’un 25%). Els portuguesos són els que estan ocupats majoritàriament com a treballadors de la indústria, la construcció o l’agricultura (33%), mentre que els d’altres nacionalitats, com a treballadors del comerç, hostaleria o serveis personals (31%).