Les obres del nou espai públic de Canrodes ja han començat i estaran enllestides d’aquí a tres mesos, abans de l’inici dels Jocs dels Petits Estats, segons va assegurar el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, la setmana passada en reunió de poble. En aquest nou espai, que sobretot suposarà augmentar en 200 places l’aparcament disponible, hi haurà una zona verda i un parc per a gossos deslligats d’uns 1.500 metres quadrats. L’associació GosSOS saluda el nou parc, però recorda que és “insuficient” si es té en compte el nombre de gossos censats, tot i que “és millor que res”, va afirmar al Bondia la presidenta de l’entitat, Audrey Montel.
Ara bé, lamenta que el Comú no s’hagi posat en contacte amb ells per dissenyar conjuntament les normes de l’espai, com si va fer en el seu moment el Comú de la Massana. Per això, es posen a disposició de la corporació de la capital per si finalment decideix fer-ho. En aquest sentit, GosSOS aplaudeix la iniciativa, però recorda que aquest tipus de parcs han d’estar “molt estudiats”, ja que, segons l’associació, seria desitjable dissenyar subespais per cada necessitat i tipus de gos, i no un de sol on socialitzin plegats. “Si no es delimiten aquests subespais és molt difícil que molts usuaris el puguin fer servir, perquè, per exemple, un animal vell o fràgil necessitarà estar amb gossos petits i, en canvi, un de jove amb molta energia haurà de socialitzar amb animals de similars característiques”, va afirmar Montel, tot i que “en aquest cas [Canrodes] potser no ha estat possible”.
És molt clar el cas de les espècies incloses a la llista dels gossos potencialment perillosos (GPP), que han de portar morrió i una corretja molt curta. “Tant les famílies com els educadors consideren que aquesta no és una vida digna”, va lamentar la presidenta de GosSOS. A tall de resum, “reclamem més espais, ja que cada cop hi ha més necessitats i més tipologies de gossos”, va demanar. A hores d’ara, hi ha el parc de la Massana, un de petit a Escaldes-Engordany i el futur de Canrodes a Andorra la Vella.
D’altra banda, l’associació gestiona el nou Centre de Protecció Caní d’Animals de Companyia (antiga gossera). Segons Montel, “estem molt contents del funcionament, tot i que encara hi ha alguns aspectes tècnics pendents de resoldre, però són menors i el més important és que ha representat un canvi important en la qualitat de vida dels gossos”, va assegurar.
Quant a la relació entre gossos censats i els que realment habiten a Andorra, l’entitat afirma que “cada cop s’acosten més”, malgrat que “encara hi ha amos que no inscriuen els seus animals, i per això no es reflecteix la realitat”.