El Govern treballa perquè la nova targeta de la discapacitat sigui reconeguda més enllà de les fronteres del Principat. Ho assegura la cap d’àrea de Promoció a l’Autonomia Personal, Raquel Guàrdia. En concret, recorda que tant les entitats com les persones amb discapacitat volien participar de la Targeta Europea de Discapacitat, però com que ara per ara encara és “complicat” perquè el projecte es troba en procés de validació i s’ha fet la prova pilot en alguns països, des del ministeri de Funció Pública i Afers Socials es va decidir “tenir la nostra pròpia targeta”.
Guàrdia confirma que ja s’ha presentat a les entitats el disseny i que l’han validat. També comparteix que es preveu que al gener o febrer de l’any que ve sigui efectiva amb la intenció que serveixi tant al Principat com als països veïns, tal com s’ha dit. I no només això, sinó que des del Govern es faran “els tràmits escaients perquè sigui reconeguda arreu d’Europa”.
A més, la cap d’àrea fa notar que “només amb el disseny propi de la targeta ja es veu que és oficial i que acredita la discapacitat”. I és que aquest era un altre escull que portava a posar en entredit l’efectivitat de l’actual, ja que és una targeta com la que s’utilitza per a la gratuïtat del transport, per exemple, de color blau però que no porta cap distintiu i obliga la persona beneficiària a haver d’ensenyar la resolució de la Conava per acreditar la discapacitat, la qual cosa des d’Afers Socials no consideren “ètic” perquè hi consta el diagnòstic i el grau de menyscabament, fet que vulnera també la protecció de dades.
A més del nou disseny de la targeta de discapacitat, el ministeri facilitarà l’obtenció de la mateixa simplificant la seva tramitació. Així, tal com explica Guàrdia, quan la persona rebi la resolució de la Conava amb el reconeixement del seu grau de discapacitat també rebrà automàticament la seva targeta, sense haver de fer un altre tràmit per sol·licitar-la.
Finalment, la cap d’àrea també anuncia que a partir de l’any que ve amb la resolució de la Conava es rebrà una guia informativa amb tots els serveis i prestacions als quals té dret la persona amb un grau de menyscabament superior al 33%, “que també era un reclam de les entitats” i que “facilitarà l’accés a la informació".
‘El límit te’l poses tu’, un lema de vida
L’auditori del Centre de Congressos es va omplir ahir per escoltar les històries de vida de l’esportista amb paràlisi cerebral Àlex Roca i la seva companya Mari Carmen Maza, que posa la seva veu amb l’objectiu de “trencar prejudicis i estigmes” i intentar que tots els qui l’escolten “lluitin per complir els seus somnis i per ser feliços”. Perquè “els límits te’ls poses tu”, un lema de vida que Roca vol fer extensiu a tothom i conscienciar així perquè la societat sigui més inclusiva.