L’enquesta engegada per la Coordinadora per l’Habitatge Digne ja compta amb més de 800 respostes “i el resultat és contundent”. “Un gruix considerable de la societat, sobretot les classes populars, està disposada a mobilitzar-se”, explica en un comunicat de premsa, i entre les accions proposades hi ha “vagues de lloguers, una vaga general, talls  estratègics de carreteres i campanyes comunicatives i de conscienciació de tota mena”. A partir de les diferents respostes rebudes, la Coordinadora “elaborarà una proposta amb un seguit de demandes i el full de ruta per assolir-les”, i aquesta es portarà a debat en una assemblea “popular oberta a tota la ciutadania” el pròxim dijous 6 de març davant el Consell General. Just aquella tarda es preveu que el ple pugui debatre, i aprovar, la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, coneguda com a llei òmnibus.

De fet, aquesta llei va ser un dels temes centrals de la reunió que van mantenir dimecres passat representants d’Habitatge Digne amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. L’objectiu de la Coordinadora era “acordar un espai de treball, exposar les mancances de la Llei òmnibus, presentar les nostres demandes i compartir els resultats de l’enquesta sobre la mobilització ciutadana”. La resposta (una proposta per participar en la Taula d’Habitatge, “un espai que fa mesos que està aturat i sense un funcionament clar”) no va agradar als representants de la Coordinadora, que defensen que “davant la falta de voluntat real per resoldre aquesta crisi, la mobilització no només és necessària, sinó inevitable”. A més, davant la “passivitat” demostrada, a parer seu, per les autoritats davant l’anomenada trampa del fill (per la qual el propietari rescindeix el contracte de lloguer per recuperar l’habitatge suposadament per a l’ús d’un familiar però l’acaba tornant a posar al mercat a un preu més elevat) creuen que cal “redoblar esforços” i “la lluita contra trampes i abusos i la mobilització popular han d’anar en paral·lel”. 

I malgrat reiterar que “davant la negativa o la falta de compromisos ferms la resposta no quedarà entre quatre parets, sinó als carrers”, asseguren estar “obertes al diàleg”, encara que “tampoc centrarem la nostra lluita en reunions a porta tancada”.

L’enquesta
Els responsables de la Coordinadora sostenen que “un gruix considerable de la societat està disposada a mobilitzar-se fins a aconseguir un objectiu, i la gran majoria ho faria diverses vegades”. Així mateix, “més de 250 persones reclamen accions més diverses”, com són les vagues de lloguers, la vaga general o campanyes de comunicació. Les demandes més mencionades són la regulació del mercat (un 45%), limitar l’especulació i protegir els llogaters (un 41%) i qüestions laborals i de pensions (21,6%). “Només un 6% reclama ajudes públiques”, explica la nota de premsa, el que segons la Coordinadora “referma la necessitat d’autonomia de classe i de no subvencionar especuladors i rendistes amb aquestes”.

A tall de conclusió, Habitatge Digne diu que “bona part de les respostes reclamen una vaga general i bona part de les demandes responen, al cap i a la fi, a equiparar el nivell de vida amb els salaris i les pensions”, per la qual cosa es “fa palès que la classe treballadora és coneixedora de la seva força: si ens aturem, el país s’atura”. I les demandes que relacionen els salaris amb el preu de l’habitatge “assenyalen la importància de la unió entre el moviment obrer i el moviment per l’habitatge”. Per això la Coordinadora anima “a tota la classe treballadora del país” a seguir “l’exemple” dels col·lectius que han engegat “lluites importants”, i “a continuar lluitant de manera honesta i conseqüent”. I en aquest punt, el comunicat conclou que “us donem la mà per unir forces i escalar la lluita fins on sigui necessari, arribant a la vaga general si és precís”.