D’interessant ho és i molt, efectivament. El simulador de les pensions de la CASS, una eina per permetre realitzar el càlcul aproximat de la pensió que es percebria en el moment actual i en el futur, ha rebut ja 7.400 simulacions, una de les quals pot ser la seva, és clar. De ben segur que si reben aquests correus que de tant en tant envia la parapública, hauran llegit l’explicació del que és i de com fer-ho. I si entren a la seva àrea privada s’adonaran de com els apareix un missatge que els diu que a només un clic poden saber quina pensió cobraria ara atenent els punts de vellesa que té acumulats actualment, sempre que quan correspongui s’hagin complert els 65 anys i s’acreditin, com a mínim, 15 anys de cotització a Andorra o com a resultat de totalitzar períodes amb un país de conveni!. 

Es veu que des de la parapública valoren que des que està en funcionament, el simulador ha tingut “molt bona rebuda”. Consideren que és “una eina que ajuda a entendre el sistema de jubilació andorrà, que es basa en punts i que sovint és difícil d’interpretar” per part dels assegurats, més que res per la conversió en euros que suposa aquests punts adquirits al llarg de la vida laboral.

De bona rebuda segur que n’està tenint, ara bé, quan apareix en la pantalla aquesta conversió i per exemple descobreix que després de 17 anys cotitzats ara per ara cobraria poc més de 400 euros, doncs potser li cau l’ànima als peus. O que si fa nou anys que treballa i cotitza aquí, doncs li surt que cobraria poc més de 200 euros de pensió, i això comptant amb aquella frase que hem posat entre cometes fa uns paràgrafs. 

En el millor dels casos, potser és massa dir, però si el que té acumulats són 4.361 punts de vellesa, segons l’exemple que la mateixa parapública utilitza per il·lustrar la posada en marxa del simulador, la pensió que li quedaria és més elevada, naturalment. S’enfila fins als 981 euros amb alguns cèntims. Tot i així, i fent càbales, l’ànima no s’aixeca massa més dels peus i s’enlaira fins als genolls potser? Perquè és clar, les preguntes que es plantegen són tan senzilles com aquestes: i com i on podrem viure quan ens jubilem amb el que ens queda? 

Convé recordar que el simulador de pensions de la CASS és una eina que va ser demanada pel Consell General com a servei per informar els assegurats sobre quina seria la seva pensió si es jubilessin en la data en què fan la simulació amb els punts acumulats fins al moment. En aquest sentit, si bé el consell d’administració de la CASS va aprovar la seva activació a finals del 2021, és a dir, fa quatre anys, fins ara no s’ha posat en marxa. Bona pensada? I tant! Bona rebuda? També. El resultat, però, sorprèn i decep.