“Cada cop tenim més interns amb problemes de salut mental” i per això des del Ministeri de Justícia i Interior es vol estudiar la necessitat d’un centre que s’adapti a les seves necessitats. Així ho ha explicat la ministra, Ester Molné, en el marc de la celebració del dia de la patrona dels agents penitenciaris, la Mare de Déu del Remei.
Ara per ara hi ha una dotzena de persones recluses al Centre penitenciari de la Comella amb problemes de salut mental, que reben tractament a la presó, -sense tenir en compte els que compleixen penes d’arrest parcial, que sovint estan associades a problemes d’alcoholèmia o altres addiccions-, segons ha detallat el director, Miquel Àngel Garcia, que ha afirmat que “s’ha accentuat molt” la problemàtica, encara que no sigui general. I vista la tendència, Molné ha encarregat un informe per determinar què és el que fa falta per atendre aquest perfil de pres amb prolemes de salut mental. “I a partir d’aquí ja decidirem els espais, les places, etcètera”, ha exposat la ministra que preveu disposar de l’informe durant l’any vinent. L’informe també haurà de detallar la capacitat que ha de tenir el centre, si es poden adaptar espais de la presó actual o si cal construir un annex o una instal·lació nova.
50% més de presos
De moment, i malgrat que la població reclusa ha augmentat molt el darrer any -de la cinquantena que hi havia per aquestes dates l’any passat a la vuitantena actual- el que és un creixement al voltant del 50%, encara hi ha espai a les instal·lacions de la Comella. “Estem lluny de les places màximes recomanades pel Comitè de Prevenció de la Tortura”, ha assegurat la ministra mentre el director del Departament d’Institucions Penitenciàries detallava que al mòdul de penats quedarien lliures una vintena de places, en el de preventius una quinzena i en el de dones hi ha deu places. En aquesta línia, Garcia ha explicat també que s’està “a punt d’eixugar” la llista d’espera de persones que havien de complir penes d’arrest parcial. Si havia arribat a estar al voltant de la cinquantena de persones, ara “s’ha rebaixat a prop de la dotzena”.
Ara bé, encara que hi hagi recorregut, això no treu que a l’augmentar el nombre de presos “puja la pressió sobre els agents penitenciaris”, reconeixia Molné. En aquest sentit, la festivitat de la Mare de Déu del Remei ha estat marcada un any més per la demanda de més recursos humans. Garcia demanava en el seu discurs “apostar amb força” per dotar el cos dels recursos i el personal necessari per “donar el servei adequat i amb garanties”. Això és, al seu parer, arribar als 75 efectius (avui són 63, als quals se sumaran cinc quan s’acabi el procés de selecció en curs). Aquí, Molné destacava que recentment s’han nomenat dos noves agents i altres tres funcionaris conclouran el període de prova properament. Tot i això, admetia que s’està tancant el pressupost per a l’exercici 2025 i “reflexionant sobre quin nombre de places de nova creació podem treure”. I a més, “mirarem, d’aquí a final de la legislatura, d’anar incrementant paulatinament les places”.
Especialitats
Aquesta setmana el Consell de ministres va aprovar el codi deontològic del Cos d’agents penitenciaris, i abans que s’acabi l’any es disposarà del tan reivindicat reglament d’especialitats. Segons Molné, el codi deontològic “dona molta més seguretat jurídica als agents” i ve a desplegar la llei del cos, com també ho fa el reglament d’especialitats. Tot plegat contribueix a la “professionalització” del cos i al “creixement horitzontal” dels agents, segons Garcia. I en aquest sentit, també el cap de Govern, Xavier Espot, ha comentat en el seu discurs que “les presons no han de ser espais hermètics”, i en canvi han de permetre que les persones “puguin reconciliar-se amb el seu passat i agafar noves responsabilitats”, i això passa per afavorir la reinserció i la resocialització dels interns. Per això es despleguen els diferents programes ocupacionals per donar eines als presos perquè puguin aconseguir una “segona oportunitat en la vida”. I això és en benefici dels interns, dels agents penitenciaris i del conjunt de la societat, segons ha exposat Espot, que ha subratllat la dimensió social del sistema penitenciari, la vocació de servei públic del cos i el seu rol “indispensable” en la seguretat i la justícia del país.
Sis gendarmes fixes a l’Ospitalet a partir d’aquest octubre
A partir d’aquest octubre hi haurà destinats a la localitat francesa de l’Ospitalet sis gendarmes fixes, segons ha anunciat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, que ha qualificat aquest fet de “sort”. Així, ara també es podran fer patrulles mixtes entre la policia andorrana i la gendarmeria francesa, amb les quals “tota aquesta situació del contraban només pot fer que millorar”. En aquest sentit, ha recordat que actualment ja s’incrementa la presència policial quan les necessitats així ho requereixen, i també s’estan realitzan patrulles mixtes amb agents de policia andorrans i duaners francesos. A més, es van realitzant investigacions i controls, i si alguna actuació “porta a pensar que un comerçha sigut còmplice” en activitats de contraban, s’obre l’expedient pertinent i es sanciona per la via que correspongui, ja sigui penal o administrativa.