El Servei Meteorològic Nacional (SMN) ha fet públic avui el balanç climàtic del mes de desembre, que ha qualificat de “càlid” i “sec”. Segons les dades extretes de l’estació central de FEDA, l’anomalia de temperatura es va situar en +1,7°C. Cal recordar que el mes anterior, el novembre, es va enfilar fins als +2,5°C, tot i que en el conjunt de la tardor va baixar fins a situar un registre de +1,1°C.

El desembre del 2024 ha acabat amb una temperatura mitjana de 5,3°C i una precipitació acumulada de 16,5 mm, sent el segon desembre més càlid dels darrers cinc anys i el novè de tota la sèrie històrica (des del 1950). La temperatura més alta es va registrar el primer dia del mes des del Roc de Sant Pere: 16,6°C, i la més baixa el dia 23, just abans de Nadal, a les fonts d’Arinsal, amb el mercuri a -13,1°C. El total de dies de glaçada han estat tretze. Per contra, la nit de Nadal (24 de desembre) es van registrar les temperatures mínimes més altes, ja que no van baixar dels 9°C a la vall central a causa dels núvols i la humitat.

El desembre d’enguany ha estat sec, tot i que amb acumulacions irregulars, segons informa el SMN a través d’Acció Climàtica (Oficina de l’energia i del canvi climàtic). A la vall central no s’han superat els 20 litres/m² acumulats, on per aquest motiu pot considerar-se un mes molt sec. En canvi, a les zones nord i est del país s’han arribat a superar els 80 litres/m², prop de la normalitat.

Les precipitacions més abundants van produir-se el cap de setmana del 7 i 8 de desembre. Coincidint amb el descens de temperatures, va deixar la nevada més generosa del que portem de temporada, superant d’aquesta manera els 50 cm al nord del país.

Un altre protagonista de l’últim mes de l’any ha estat el vent, sobretot durant la nevada del dia 7 i el més intens els dies previs a Nadal. El dia 23 es van registrar ràfegues molt fortes a fons de vall. Per exemple, al Roc de Sant Pere es va arribar als 92 km/h i en alçada es van superar els 140 km/h a la Tossa dels Espiolets.

Els meteoròlegs van pronosticar que aquest hivern hi haurà “més facilitat” perquè entrin fronts atlàntics provinents del nord-oest, cosa que suposarà una aportació “superior” de precipitacions i “majors” entrades d’aire fred.