Després de la decisió de fa un parell de setmanes del Comú d’Escaldes-Engordany de suspendre l’atorgament de noves llicències urbanístiques durant aquest 2024 –o almenys fins que estiguin enllestits els estudis de càrrega i la modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Parròquia (POUP)–, els propietaris denuncien que “patim, des de fa molt temps, les males decisions preses per les diferents administracions”, perquè “en lloc de fer una bona planificació a partir de la realitat, el punt de partida i les necessitats reals, han optat per la improvisació continuada, que no només no soluciona res, sinó que empitjora la situació”.
En declaracions al BonDia, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Antoni Bea, considera que “cal reflexionar sobre la inseguretat jurídica que pot suposar aquesta mesura”, ja que “és important que les normes de funcionament estiguin clares i siguin estables en el temps, i no pateixin variacions brusques que són les que generen la inseguretat jurídica”.
A més, els propietaris reiteren que Andorra “no té un creixement il·limitat, i la realitat és que estem relativament a prop del nostre màxim”, asseguren. Així, apunten que el Principat està creixent sense que s’hagi definit un model de país. En aquest sentit, són de l’opinió que primer cal preguntar-se quin és el problema de l’habitatge i com s’ha arribat fins aquí. Per exemple, remarquen que una part significativa de la inversió estrangera ha anat al sector immobiliari, i això ha fet pujar els preus, així com el canvi d’utilització de molts pisos de lloguer a apartaments turístics, de manera que, segons l’APBI, “intentar establir una relació directa entre la problemàtica actual i l’aturada de la construcció és, un cop més, no voler entendre el sector de l’habitatge”.
Pel que fa als estudis de càrrega que s’estan elaborant i que haurien de posar negre sobre blanc precisament aquesta capacitat de creixement de cada parròquia, els propietaris denuncien que no estan al corrent del contingut d’aquests estudis, tot i que “sempre hem manifestat que som part de la solució”. De tota manera, “esperem que siguin rigorosos i tots puguem entendre quin és el límit del país, amb l’objectiu de definir com continuem creixent”.
Cal recordar que la mesura adoptada pel Comú d’Escaldes-Engordany preveu que resten suspeses la tramitació i l’atorgament de plans parcials, de projectes de parcel·lació, de projectes d’urbanització i de projectes d’edificació de nova planta. Va entrar en vigor el mateix dia de la seva aprovació (9 de gener), tot i que els projectes entrats anteriorment i que es trobaven en tràmit seguiran el seu curs i s’aprovaran si compleixen amb la normativa.
Per un altre costat, els grups de la majoria (DA i CC) van presentar al cap de dos dies les esmenes al projecte de pressupost del 2024, una de les quals preveu l’ampliació del període de suspensió temporal de les llicències de construcció que poden decretar els comuns fins als 18 mesos. És a dir, una pròrroga de sis mesos, ja que fins ara el termini era d’un any.