“Andorra té alguna cosa a ensenyar”, va manifestar el director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Europa, el doctor Hans Kluge. Ho va dir en acabar la reunió mantinguda amb la ministra de Salut, Helena Mas, i altres representants del ministeri. Kluge va assenyalar especialment la feina que es fa en l’àmbit de la salut mental i el disseny del Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma). En aquest sentit, tenint en compte que el 14% dels nois de 15 anys i el 28% de les noies de la mateixa edat diguin sentir-se sols sempre o gairebé, va destacar que “és molt important que Andorra tingui un pla integral de salut mental” i va felicitar Mas pel seu “rol de líder” dins la Coalició paneuropea de salut mental en el desenvolupament d’eines i guies per millorar aquesta salut.
Una de les qüestions en les quals es pot ser un exemple a seguir és el Pisma i el fet que aquest inclogui “moltes accions, no només en el sector de la salut, sinó també a fora”, que impliquen per exemple treballadors socials i del sector de l’oci, “perquè en última instància tothom en la societat ha de ser un psicòleg”. En aquest punt, Kluge va defensar que cal treballar en com afrontar l’ansietat i la depressió i per això “és molt important que tots nosaltres desenvolupem habilitats per reduir la pressió mental”. En aquest punt, l’OMS i Andorra col·laboraran amb l’intercanvi d’informació, proposant el Pisma com un exemple o guia per a altres països i també amb eines per lluitar contra l’estigmatització de les malalties mentals.
Més enllà de la salut mental, Kluge va dir sentir-se “inspirat” pel Pacte nacional per a la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari, i que posi èmfasi en la prevenció. En aquest punt, el director de l’OMS a Europa va recordar la recomanació de l’OMS de fer 25 minuts diaris d’activitat física per gaudir d’una millor salut i envellir saludablement. “Si tots els adults fessin 25 minuts diaris d’activitat podríem salvar 12.000 vides només a Europa. Així, una bona cura de la salut i la prevenció no té per què ser cara”, va observar.
Kluge encara va destacar un tercer aspecte del sistema de salut andorrà: la cobertura universal, per la qual aquelles persones que realment no poden fer-hi front econòmicament reben tractament igualment. “Això potser és normal a Andorra, però veient els 53 països, això és una cosa que la població ha d’apreciar realment”, ja que, com va explicar, hi ha llocs on hi ha gent amb greus dificultats per accedir a la salut.

Cànnabis i CBD
Kluge també es va reunir amb la comissió legislativa de sanitat, que es va interessar per la posició de l’OMS respecte a l’ús mèdic del cànnabis i del CBD. Els consellers, però, hauran d’esperar encara un mes per tenir aquesta resposta, ja que des de l’OMS es treballa per fer un informe fonamentat en l’opinió d’experts per marcar un posicionament i fer recomanacions amb evidència científica.