Des que es va posar en marxa ara fa sis mesos i fins divendres passat, 4 d’octubre, s’havien rebut 354 peticions d’inscripció al registre de sol·licitants d’habitatge a preu assequible. I d’aquestes, el 55% s’han resolt desfavorablement, mentre que només el 15%, unes 52 sol·licituds, han tingut una resposta positiva. Així ho ha desgranat la directora de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), Marta Alberch, en una roda de premsa que ha ofert al costat de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.
De les sol·licituds denegades, que són 198 en total, gairebé una de cada tres (55) el motiu ha estat no destinar més del 30% dels ingressos al lloguer de l’habitatge, en el 22% dels casos (44) no es disposa dels ingressos mínims –equivalents a 1,01 salaris mínims interprofessionals– un 19% (38) fa menys de cinc anys que resideixen al país, un 14% (29) superen els ingressos màxims –equivalents a 2,2 salaris mínims en el cas d’una parella i al 2,5 si es tenen dos menors a càrrec–, i el 12% (25) no pot acreditar un contracte de lloguer però tampoc es pot acollir a les excepcions previstes recentment, de ser menor de 35 anys, trobar-se en un procés de separació o viure en un establiment turístic, perquè superen els 35 anys i comparteixen pis, com és el cas d’alguns jubilats, segons ha detallat Alberch.
En aquest punt, val a dir que amb l’ampliació dels requisits per afavorir que els joves puguin adherir-se al programa per emancipar-se s’ha inscrit una desena de joves (dels 52 que han obtingut una resolució favorable) i en total són una vintena que s’han beneficiat de la relaxació del criteri d’haver d’acreditar un contracte de lloguer.
D’altra banda, hi ha 16 sol·licitants que han renunciat a la inscripció, 13 s’han arxivat, dos presenten alguna incidència i hi ha 73 peticions pendents de valoració. En aquest punt, la presidenta de l’INH ha exposat que aquest octubre el ritme d’arribada de sol·licituds s’ha incrementat i “sembla que hi torni a haver interès”, de tal manera que des de l’INH s’estima que es tancarà l’any amb entre 70 i 80 sol·licituds favorables.
Considerant que podrien ser més nombroses les sol·licituds d’inscripció al registre, Marsol ha destacat que les mesures implementades fins ara en matèria d’habitatge, especialment la pròrroga dels contractes de lloguer fins al 2027, fa que les famílies estiguin “tranquil·les”, fet que pot explicar la poca demanda registrada fins ara.
Així mateix, tampoc es descarta fer més accessible la inscripció al registre flexibilitzant de nou alguns criteris.
Tants pisos com famílies
Sembla que a finals d’any, doncs, hi haurà tants pisos públics de lloguer assequible com famílies inscrites al registre de persones que compleixen amb els requisits. O aquesta és la conclusió que n’extreu la ministra d’Habitatge. Marsol ha anunciat que abans de finals d’any es disposarà de 68 pisos de titularitat del Govern i es podran adjudicar. Es tracta dels habitatges dels edificis Tobira (27 pisos) i del carrer Roureda de Sansa (14 pisos) d’Andorra la Vella, de l’antic hotel Pellicer de Canillo (23 pisos) i de l’edifici del carrer Verge de Canòlich (4 pisos) de Sant Julià de Lòria, i que han de ser els primers que es puguin llogar. D’aquesta manera, es dona resposta “immediata” a les necessitats de la majoria de les persones inscrites al registre i que compleixen amb els requisits amb un parc públic “planificat per donar resposta a les necessitats més urgents”.
De cara a l’any que ve, se sumaran 106 nous habitatges: 20 a Encamp, 70 a Arinsal i 16 a Aixovall. Per al 2026 es preveu que estiguin enllestides les obres de la Borda Nova 1 (44 pisos), dos blocs a Ordino sumant 48 habitatges i 3 pisos més a Sant Julià, que sumen 95. I entre els anys 2027 i 2028 es preveu disposar d’altres 143 pisos: els de l’avinguda del Pessebre, la Borda Nova 2, el Cedre i els pisos tutelats de Sant Julià.
Així, segons Marsol s’està en la “bona línia”, amb una “bona planificació”, i s’està avançant per respondre a les necessitats que puguin sorgir de cara el 2027.
Només dos famílies postulen als pisos del Pas
Només dos famílies, de les 47 que estaven efectivament inscrites al registre a 18 de setembre, han postulat per accedir a un dels 15 pisos del Pas de la Casa que el Comú d’Encamp va cedir al Govern. Com que només se n’ocuparan dos, els altres tretze retornaran al Comú, que com cada any els destina per allotjar treballadors temporers. La ministra Marsol ha agrait la cessió “desinteressada” per part del Comú encampadà.