Ha costat però ja és un fet. Les resolucions de la Conava aniran acompanyades a partir d’ara de la nova targeta que acredita la discapacitat d’una persona i d’una guia que recollirà les principals prestacions a les quals es té dret. Es tracta d’un document que servirà per al territori nacional i també per als països veïns: França i Espanya. Pel que fa a la resta de persones que ja tenen reconeguda una discapacitat igual o superior al 33%, que en l’actualitat són 1.943, rebran una comunicació per informar sobre la manera de sol·licitar-la. La nova targeta inclou el nom de la persona, el NIA, una fotografia, la validesa que té el document, el símbol d’accessibilitat de les Nacions Unides i la paraula acreditació en braile. Ho ha anunciat avui la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. 

Segons Marín, la principal novetat és que ara amb la nova targeta no s’haurà d’ensenyar la resolució de la Conava com fins ara. També ha destacat que la tarja és similar a la dels països veïns i conté els mateixos ítems. Igualment ha subratllat que el nou disseny ha estat treballat amb totes les associacions. Això sí, ha puntualitzat que no substitueix la tarja blava que permet viatjar en el transport públic. Pel que fa a la targeta europea de discapacitat, ha indicat que de moment “no en sabem res més” i que tot apunta que la seva implementació “va per llarg”.

La presidenta de la Federació de Persones amb Discapacitat, Diana Figueras, ha valorat que “estan contents” de tenir la nova tarja després de treballar-la durant dos anys. Considera que els facilitarà molt les coses.

En relació amb les accions programades per celebrar el Dia Nacional del Conveni Relatiu als Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, Marín ha  explicat que tindran lloc el proper 29 d’abril a l’ArtHotel. A més de les salutacions, hi haurà una xerrada sobre drets i accessibilitat que impartirà l’advocat Jacint Risco, i una taula rodona.

La llei de garantia
D’altra banda, quant a la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, la ministra ha indicat que hi està treballant de forma “minuciosa” el gabinet jurídic. Ha  assenyalat que la voluntat és treballar-la també amb les associacions. Així les coses, preveu que abans de finals d’any es pugui entrar a tràmit parlamentari i confia que es pugui aprovar durant el primer semestre de l’any vinent.

Entre 10 i 12 places per cobrir del Servei d’Atenció Domiciliària
Encara hi ha entre 10 i 12 places per cobrir del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), segons ha explicat avui la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. En aquest sentit, ha exposat que es farà una campanya comunicativa per donar a conèixer aquestes vacants i que els edictes per anar-les cobrint “continuen sortint i esperem que es presenti més gent”. Actualment són 21 les places cobertes i es considera que segons els estudis fets la plantilla òptima per donar resposta a les necessitats que presenten els usuaris hauria de ser de 34 persones, tal com ha apuntat la ministra.

Marín ha recordat que precisament la flexibilització en el nivell de català que han d’acreditar les persones candidates es va fer per facilitar les noves incorporacions. També ha exposat que l’article 110 de la Llei de funció publica permet la contractació directa i que això possibilita que es pugui treballar amb empreses privades per incorporar personal per poder donar suport al SAD. I és que segons la ministra la prioritat és no deixar d’atendre ningú que ho necessiti i “que es trobi en una situació  molt vulnerable”.

El que sí que ha reconegut la titular d’Afers Socials és que si bé es pot donar suport per a les necessitats més essencials, hi ha d’altres serveis, com ara l’acompanyament, que de moment s’han de deixar en un segon terme. “Em molesta no poder-los donar”, ha  declarat.

D’altra banda, la ministra ha explicat que des de l’àrea de Serveis Sociosanitaris del ministeri s’està alerta per contactar amb els estudiants del batxillerat professional que finalitzen els seus estudis per donar-los a conèixer aquesta sortida laboral. En aquest sentit, des de fa un temps se’ls ofereix la possibilitat de poder fer pràctiques al Servei d’Atenció Domiciliària.

La proposta de graelles salarials, el 7 de  maig
La titular d’Afers Socials i Funció pública, Trini Marín, ha afirmat avui que en principi el proper 7 de maig el consell de ministres ha d’aprovar una proposta de graelles salarials i “la negociació amb els sindicats vindrà després”. Segons Marín, el que s’ha fet fins ara és presentar l’estudi sobre la política retributiva dels funcionaris a tots els sindicats. 

Marín considera que aquesta negociació amb els representants dels treballadors hauria de ser “curta i ràpida”. Sempre tenint en compte que l’horitzó amb el qual es treballa és que el model retributiu sigui  “sostenible i equitatiu”.