“No els treure’m el títol si s’evidencia que hi estan treballant”, manifestava la presidenta del Comitè Nacional d’Andorrà per l’Unicef, Marianela Vila, en relació al programa ‘Parròquia amiga de la infància’. Ja fa un temps que l’organització no governamental avisava els comuns que per renovar el segell caldria presentar el pla local de la infància i ja no n’hi hauria prou amb només organitzar el consell d’infants. Així, es prorrogaran els convenis, via addenda, d’aquells comuns que estiguin treballant el pla local. Vila ha reconegut que la feina “no és fàcil, no és un informe de dos fulls”, i que mentre alguns comuns ja han començat a treballar-hi, d’altres van més endarrerits i també analitzen si fer-lo internament o si contractar una empresa externa per fer-lo. 

I lligat a les “parròquies amigues de la infància”, des d’Unicef es valora “molt positivament” que alguns comuns hagin impulsat els consells de joves o adolescents i “s’encoratja” la resta a fer-ho doncs, malgrat sigui “més complicat” d’organitzar-ho, perquè no hi ha la implicació de les escoles, es recullen “altres preocuapcions”.

Salut mental
Així s'ha explicat en la presentació de la memòria d’Unicef Andorra corresponent al 2023, en la qual també s'ha avançat que en la tercera enquesta de convivència escolar, que ja s’ha realitzat, s’ha dedicat una part a la salut mental per veure com evoluciona la situació, tot i que “la sensació és que va a més”, tal i com ha reconegut Joan Micó, membre de l’executiva. Els resultats es revelaran juntament amb els de l’Observatori de la Infància, que es realitzarà a finals del proper setembre o a principis d’octubre, i es podrà veure com evoluciona aquell 10% de joves que tenien idees suïcides que va sorgir en l’estudi sobre l’ús de les pantalles.

Tant els estudis, que l’any passat van incloure el del cost de la criança que es repetirà cada dos o tres anys, com el títol de 'Parròquia amiga de la infància' són accions que s’emmarquen en la tasca de sensibilització que l’entitat realitza al país. Feina que per la presidenta del comitè nacional d’Unicef “és important recalcar”, ja que hi ha la imatge que es treballa només per recaptar diners per destinar-los a projectes internacionals, i malgrat aquesta sigui una branca important, el 14% del que es destina a programes de l’Unicef són per a sensibilització i comunicació al país.

En aquest punt, Vila va assenyalar que els ingressos del 2023 van ser de 416.314,53 euros, quan l’any anterior van rondar el mig milió, i gairebé el 70% es va dedicar a programes. Un 18,5% es va dedicar a l’organització d’activitats de recaptació, gestió i fidelització de socis i donants i un 12% a gestió i administració.


Castellanos s’estrena com a directora d’Unicef
La nova directora executiva d’Unicef, Dàmaris Castellanos, s’estrenava avui davant la premsa i ha aprofitat per expressar “l’encantada” que està amb el projecte i “per treballar amb aquest equip fantàstic”. Per la seva banda, la presidenta, Marianela Vila, ha explicat que el relleu es va fer perquè “no s’acabava de funcionar”, en part perquè la societat ha canviat i calen “altres maneres de fer”. Això no treu que l’anterior director fos una “persona molt vàlida” i que la decisió “va costar molt” de prendre.