Andorra Digital i Microsoft han signat avui un acord de col·laboració per donar un nou impuls al procés de transformació digital del país que li permeti enfortir la seva competitivitat i esdevenir referent de digitalització. Així ho han explicat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, juntament amb el director d’Andorra Digital, David Vicente, i el director d’Empreses de Microsoft Ibérica, David Hernández, en roda de premsa després de signar el conveni, que té una vigència inicial de cinc anys i que Rossell ha qualificat “d’acord històric”. 

S’emmarca en l’Estratègia de transformació digital i permetrà a Andorra beneficiar-se del coneixement i experiència de l’empresa tecnològica en la implementació de solucions digitals. L’acord preveu l’actuació en cinc eixos, dins dels quals s’exploraran vies de treball més intenses. 

El primer eix passa per la modernització de les administracions públiques, que posarà l’administrat en el centre i perquè sigui “el principal beneficiari de l’acord”, fent els processos “més simples” i “millorant-ne l’experiència”, sense deixar de banda l’optimització de recursos i les possibilitats de foment de la productivitat organitzativa.

Es continuarà amb el foment de la digitalització del teixit empresarial amb solucions per millorar els models de negoci. Així mateix, es vol contribuir al creixement de l’economia incrementant la demanda de serveis digitals d’una banda i estenent la xarxa de socis i empreses que poden oferir solucions digitals de l’altra.

La ciberseguretat és “clau i important”, ha subratllat Rossell, i configura un tercer eix d’actuació en el marc de l’acord, que promourà la formació i la sensibilització al respecte, divulgant el coneixement sobre els riscos “als quals tots estem exposats”, ha explicat Vicente. En aquest punt, el secretari d’Estat ha manifestat que l’acord permetrà “millorar, ser més resilients i poder anticipar-nos a atacs”, per exemple.

Un quart eix passa pel desenvolupament de solucions basades en dades i Intel·ligència Artificial, fent pedagogia dels riscos i promovent un ús ètic d’aquesta tecnologia.

En darrer lloc de l’acord trobem la capacitació tecnològica i les competències digitals, la formació de la ciutadania en general i l’Administració pública i el teixit empresarial més en particular.

A mode de resum, el responsable de Microsoft Ibérica ha manifestat que l’objectiu del conveni és “acostar els diferents àmbits tecnològics perquè siguin més accessibles i usables”, i que el que fa “especial i únic” és la vocació de país, que és un acord obert al qual es podran sumar les empreses i que té “l’ambició de digitalitzar el país”.