Encara no han fet el tancament definitiu de les dades del servei de Salut Mental del SAAS del 2023, però el cap de servei, Carles Mur, preveu que la xifra de visites tornarà a superar el  rècord assolit el 2022, amb més de 40.000 visites. Tot i així, Mur matisa que pel que fa a primeres visites per derivacions “s’ha posat una mica el fre”. I és que la pandèmia continua passant factura “però no només podem donar responsabilitat a la Covid-19 del que ens està passant”, exposa. En aquest sentit, va explicar que hi ha un component psicosocial que hi té a veure. 

Així, al seu parer “el model de societat que s’ha creat darrerament amb un estrès, una exigència, amb un nucli familiar sense l’estructura deguda, amb un buit, pèrdua de valors contribueix al desenvolupament de més trastorns o més problemes mentals”. Uns trastorns que en els darrers tres anys han crescut moltíssim  i afecten l’atenció de joves i adolescents i de la gent gran, amb trastorns associats al consum de substàncies i a les tecnologies. També va detallar que els trastorns causats per l’estrès, ansietat i depressió  “afecten més gent que abans”. Per contrapartida, la prevalença de trastorns mentals greus com  ara l’esquizofrènia, la bipolaritat i les demències estan força estables.

Nou centre, estiu o tardor
Mur va valorar de manera molt positiva la construcció del nou centre de salut mental polivalent prop de l’hospital on també hi anirà la Unitat de Conductes Addictives (UCA). En aquest sentit, va exposar que serà “un centre modern, adequat al temps i amb uns espais més dignes”. Cal tenir en compte que “es farà una atenció més personalitzada”. I, a més, se seguirà així amb la tendència adoptada als països veïns d’oferir una atenció amb normalitat a la comunitat. “Lògicament és un pas cap endavant”, va afirmar. Pel que fa a quan podria estar enllestit, es preveu que cap a l’estiu o la tardor d’enguany es pugui fer el trasllat progressiu cap al nou centre.

S’espera reduir l’espera
Pel que fa a la llista d’espera al servei de Salut Mental, Mur va assegurar que està en un nivell similar a la del 2022.  En relació amb això, va valorar que amb la inclusió d’una nova psiquiatra i una nova psicòloga aquesta llista es reduirà. El que sí va reconèixer Mur és que “estem pitjor en psicologia infantil”. Però també en aquest àmbit espera que es millori la situació amb la disposició a prop del país d’unitats d’aguts i de mitjana i llarga estada. I és que està molt aspectant amb el nou centre de salut mental que s’ha de fer a l’antic seminari de la Seu d’Urgell. 

Infants, joves i grans
I quines són les franges d’edat que preocupen més. Per Mur, “totes” però havent de triar va assenyalar que de manera especial preocupa la primera infantesa, nens i nenes d’entre els 3 i 9 anys “perquè s’estan veient coses que abans no es detectaven”. També neguiteja la  transició de l’adolescència a la joventut, adolescents i joves d’entre 17 i els 25. I finalment preocupa la gent gran, perquè l’envelliment  comporta una pèrdua de funcionalitat i una fragilitat important que s’han de prevenir amb tractaments administrats al més aviat possible.

Límits a les pantalles
Quant al servei d’atenció a joves amb addiccions a les noves tecnologies, el cap de Salut Mental va explicar que s’està fent atenció a nivell individual i grupal tant de psiquiatria com de psicologia i infermeria. Una atenció “que es pot complementar molt bé amb els grups d’ajuda mútua de Projecte Vida”, va incidir. De tota manera, va fer notar que el primer pas hauria de ser previ: “promoure un ús saludable de la tecnologia per  preveure que això no acabi essent un problema”. Un treball que al seu parer s’ha de fer a la llar, l’escola i el treball. 
De fet, Mur creu que ha arribat el moment d’obrir el debat sobre l’ús de les pantalles a casa i a l’escola. En la seva opinió, igual que està prohibida la venda d’alcohol a menors de 18 anys, s’haurien de posar límits a les escoles.

Parlar de salut mental en positiu és possible 

El cap del servei de Salut Mental, Carlos Mur, va fer ahir una crida a parlar de salut mental en positiu. Creu que és possible i és el que va transmetre als nombrosos assistents que es van aplegar a l’edifici Creand per sentir-lo parlar sobre la salut mental avui. Tal com va exposar la directora de Creand Fundació, Francesca Ros,  l’objectiu de la sessió era presentar algunes solucions i possibilitats en positiu precisament per promoure una bona salut mental i una bona salut en general. En aquest sentit, Mur no va decebre, atenent a l’atenció i les preguntes realitzades per alguns dels assistents. 

I parlar de salut mental en positiu és possible perquè hi ha testimonis arreu del món amb trastorns i problemes de salut mental que poden fer una vida força normalitzada i integrada. També perquè hi ha tractaments que estan donant molt bons resultats. I anar contracorrent canviant la societat en la qual vivim, que és “una trituradora de persones i productora d’estrès”, també és “molt profitós i recomanable”. Els ingredients del doctor Mur per millorar la nostra salut mental passen per fer en el nostre dia un ús reduït de les tecnologies, tenir una dieta saludable, assegurar-nos el  descans, ser coherents amb els nostres valors, dedicar més temps a nosaltres mateixos i desenvolupar la intel·ligència emocional. Ara només cal posar-ho en pràctica, és clar.