La colònia de gats ferals –una desena– que hi ha al costat de l’antiga gatera, actualment centre de protecció felí, a la Borda Vidal de Sant Julià de Lòria, ja té una nova casa. Es tracta d’un contenidor per a la recollida de vidre reciclat que ha estat habilitat com a cortal de gats, amb pintura inclosa feta expressament per a l’ocasió perquè se sentin a gust, obra de la veterinària Vicky Ticó. L’objectiu del ministeri és implicar els comuns perquè aquesta solució s’implanti arreu del territori. “Aquest és un model de gestió, els comuns n’han proposat d’altres que també poden ser viables i aquest diàleg ens ha de permetre evolucionar cap a la millor integració i control possible d’aquests animals”, ha afirmat avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, durant la presentació.
El contenidor, fet amb fibra de vidre, dona aixopluc a aquests animals, amb punt d’alimentació i d’abeurament. S’ha adaptat amb dues portes basculants per a l’entrada dels gats i una porta gran per als cuidadors. L’interior s’ha equipat amb menjadores, abeuradors i uns llitets, amb dues reixetes de ventilació i dues finestres per a l’entrada de llum natural. L’espai s’ha instal·lat damunt d’una solera de formigó per aïllar-lo de la humitat del terreny i s’ha tancat tot el recinte.
La totalitat dels gats que formen la colònia s’han esterilitzat perquè no proliferin. L’objectiu del control és evitar problemes d’insalubritat, ja que poden esdevenir reservoris de malalties. A més, poden afectar altres espècies de fauna salvatge que es troben en perill d’extinció, com és el cas del gat fer. Amb l’esterilització s’evita la hibridació amb aquesta espècie. Com que els gats ferals són caçadors “de mena”, el control permet evitar que afectin els plans de recuperació en marxa d’espècies com petits ocells.
A banda d’això, el centre de protecció felí, actualment amb 60 gats, ha experimentat algunes reformes, que han costat 20.000 euros, amb més espai de magatzem, nova pintura, llums i sistemes de calefacció.