L’Institut Nacional de l’Habitatge (l’INH) ha obert una oferta pública per adjudicar un total de 27 habitatges de lloguer assequible situats a l’edifici Tobira d’Andorra la Vella. Avui s’inicia aquest procés amb la publicació al BOPA i poden concórrer-hi les persones que estiguin inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatges de preu assequible abans del 7 de gener. 

Amb aquesta finalitat i a partir d’aquesta data, en funció de la composició de la llar i de la tipologia dels habitatges disponibles, l’INH notificarà individualment a cada unitat familiar inscrita al Registre que siguin susceptibles de complir amb els requisits per informar-los d’aquesta convocatòria. Les persones i famílies acceptades podran manifestar la seva voluntat de participar en el procés d’adjudicació abans del 21 de gener del 2025. 

Els habitatges que s’adjudicaran en aquesta convocatòria són un total de 27 pisos i compten amb diferents superfícies i per tant, també diferent preu assequible inicial. En aquest sentit, els pisos oscil·len entre gairebé 40 metres quadrats i quasi 96 metres quadrats, amb un preu assequible inicial de 416,38 i 992,60 euros, respectivament. 

La renda per la cessió de l’ús de l’habitatge és equivalent al 30% dels ingressos regulars sense que en cap cas, pugui superar el preu de mercat menys un 25%. Les famílies que no puguin cobrir el preu assequible de l’habitatge poden ser beneficiàries d’un ajut per a l’habitatge de lloguer que cobreixi la diferència, sempre que reuneixen els requisits per gaudir-ne.



Denuncien la desigualtat respecte als països veïns
La Coordinadora per un habitatge digne ha lamentat la informació “enganyosa” i “maquillada” que els polítics difonen sobre l’estudi del cost de la vida. En aquest sentit, han denunciat que es digui que a Andorra hi ha la mateixa desigualtat que als països veïns i al conjunt d’Europa, ja que amb les pensions i prestacions que es paguen al país les desigualtats es corregeixen “molt menys” que als altres països, també en el cas de l’habitatge. De moment, afirmen, “encara esperem” la llei òmnibus, però “els preus segueixen pujant i el final de les pròrrogues forçoses s’apropa”.

A més, la Coordinadora es queixa que un 12% de la població s’ha de privar de la calefacció, un de cada tres arriba a final de mes amb dificultat (dos de cada tres en el cas de les famílies monoparentals), un 51% necessita serveis socials, un 18,9% es troba en risc de pobresa o exclusió social, el lloguer “no para de pujar” i comprar “tampoc sembla una possibilitat” per a les classes treballadores.

Respecte al nivell de vida, reconeixen que ha pujat, però “això no implica una millora en la qualitat i dignitat” del procés vital i  els polítics “se’n renten les mans”.