Avui mateix s’ha estrenat el xat de suport emocional per a joves a través del telèfon 651 651. És un canal de whatsapp, gratuït, segur i confidencial, atès per professionals i voluntaris formats i amb experiència. Se’l coneix com totbé? I és l’equivalent a la línia verda (el telèfon de l’esperança andorrà), del 177, però en format xat i més dirigit a la població jove, d’entre 14 i 35 anys, encara que no exclusivament.

El jove, o el familiar o el company, que se senti en un moment de vulnerabilitat, que necessita ajuda o simplement vol xatejar, parlar-ne, podrà fer-ho a qualsevol moment. Només cal que obri el canal i parli. D’aquí el lema de la campanya per donar a conèixer el servei: Obre’m i parlem, que és el que utilitza el jovent per l’antic truca’m o envia’m un missatge. 

El xat estarà en funcionament els 365 dies de l’any, els set dies de la setmana i les 24 hores del dia. La resposta normalment serà immediata, encara que sempre hi pot haver algun petit decalatge, sigui perquè les línies estan ocupades o perquè whatsapp tingui un problema tècnic i caigui, que també pot passar. Estarà gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança, i els seus voluntaris i professionals activaran els recursos pertinents, si ho consideren oportú. Aquests han rebut una formació específica sobre el funcionament del sistema de salut andorrà i dels diferents serveis i recursos de què disposa el país, ha assegurat la ministra de Salut, Helena Mas, que acompanyada per la seva secretària d’Estat, Cristina Pérez, ha presentat el nou recurs d’atenció en l’àmbit de la salut mental. En aquest punt, Mas ha valorat que tant el xat totbé? com la línia verda són “recursos de molt alt valor” per donar resposta a aquestes situacions de vulnerabilitat i prevenir els suïcidis.

La posada en marxa d’aquesta nova eina ha estat possible, a més de la Fundació Ajuda i Esperança, d’Andorra Telecom i l’Associació de Defensa del Jovent en Risc d’Andorra, que és qui en primera instància va posar en contacte el ministeri de Salut amb la Fundació, tal i com ha reconegut Mas.

totbé? és una de les accions que s’emmarca en la línia estratègica del ministeri centrada en la salut mental i, més concretament, de lluita contra l’estigma. En aquest sentit, Mas ha assenyalat que la prevenció “és una de les claus” també en la lluita contra determinats trastorns mentals i una detecció precoç pot “facilitar que no es cronifiqui o que tingui una evolució més favorable”. I “parlar-ne fa més fàcil accedir als recursos”, va sentenciar. 

Així mateix, el xat del 651 651 respon a la voluntat d’adaptar els recursos a les diferents necessitats i no limitar-se només als recursos assistencials, que també són importants. Ara quedarà "pendent", tal i com ha assenyalat la ministra, l'aprovació del pla de prevenció i lluita contra el suïcidi, que serà molt properament. 

Mas i Pérez han recordat que creixen els casos de persones afectades per qüestions de salut mental i que segons l’Organització Mundial de la Salut una de cada quatre persones patirà algun moment alguna malaltia de salut mental i un de cada set adolescents pateix algun trastorn d’ansietat, depressió o de comportament. Amb un prisma més local, a Andorra han augmentat en un 7,9% el nombre de joves atesos a consultes externes del SAAS per Salut mental entre el 2022 i el 2023, i un 5,8% els atesos a la Unitat de Conductes Addictives. Entre gener i agost d’aquest 2024 s’han atès 937 menors a les consultes externes, el 2023 se’n van atendre 988 i el 2022, 910, mentre que a la Unitat de Conductes Addictives, entre gener i agost del 2024 s’han atès 5 menors, el 2023 se’n van atendre 30 i el 2022, 9. Així mateix, Mas ha explicat que, dels diagnòstics en salut mental del 2023, el 22% van ser trastorns d’ansietat, dissociatius i relacionats amb l’estrès, i 32% trastorns emocionals i del comportament (que habitualment ocorren en la infància i l’adolescència).

D’altra banda, Mas i Pérez han aprofitat per explicar que es vol donar un nou impuls a la comunicació del ministeri amb la ciutadania, per fer-la més àgil i directa. I per això s’obriran perfils a múltiples xarxes socials i s’ha renovat el web del ministeri, des d’on es compartiran notícies i campanyes d’interès en matèria de salut.