“És la primera pedra”, anava dient el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat –barrejat entre els periodistes– després de la roda de premsa de presentació d’unes jornades divulgatives sobre noves teràpies contra el càncer que tindran lloc al maig a la parròquia. La primera pedra de què? Doncs de poder investigar i desenvolupar al país aquests nous tractaments menys agressius contra el càncer. Concretament, i perquè no, en el que podria ser el futur parc tecnològic que tindria l’edifici Catsa com a seu. 

Sense concretar el lloc, llançava la idea el cap d’anatomia patològica de l’hospital Clínic de Barcelona, Antoni Martínez: “Potser es pot crear a Andorra un campus específic de desenvolupament de teràpies associades al càncer. Tenim els mitjans i el coneixement. És qüestió de trobar espais”. En aquest sentit, el director de màrqueting de Cellab, Joan Muro, ha explicat que “fabricar un medicament d’aquestes característiques ocupa molt poquet”, quelcom que “encaixa molt bé amb la nostra capacitat i penso que el país també té l’agilitat per ser petit i això ens dona una capacitat de reacció i de resposta més ràpida”. I en el cas concret del càncer, segons Muro, “el futur passa per donar solucions a tots els pacients”.

Per la seva banda, la cònsol menor, Sofia Cortesao, ha posat l’accent en la capacitat de la parròquia d’atraure nous projectes que reverteixin en el benestar dels ciutadans dins de l’àmbit de la recerca. “Veiem la coherència des de la institució que noves empreses s’instal·lin a Sant Julià”, ha declarat. I ha afegit, encara, que l’objectiu del Comú és “fer de la parròquia un referent a nivell tecnològic”. Precisament sobre la possibilitat que a Andorra es puguin fabricar aquests medicaments, la vicepresidenta de l’Associació Andorrana contra el Càncer, Barbara Dos Santos, ho ha valorat de manera molt positiva perquè des de l’entitat “sempre ho hem lluitat i quants menys viatges hagin de fer els pacients, per a la seva comoditat, moltíssim millor”.

Les jornades
Entrant ara al més proper i tangible, la col·laboració publicoprivada és el que ha fet possible el naixement de l’AMIC (Andorra Microbiologia Immunoteràpia i Càncer), una idea fruit ni més ni menys que dels doctors Climent Casals, Manel Juan i Antoni Martínez, caps de servei del Clínic, que en col·laboració amb la Universitat d’Andorra (UdA) i Cellab s’han llançat a l’aventura de posar en marxa formacions sobre microbiota i immunoteràpia adreçades a la comunitat científica del 7 al 9 de maig. Pèro no només, ja que també volen fer partícip la ciutadania d’aquests coneixements tenint en compte que “dues de cada tres persones acabaran tenint un càncer a la seva vida”, ha fet notar Martínez. I és aquí on entra la participació del Comú lauredià i d’Assandca, a més dels actors ja esmentats. I és que entre tots han programat el que anomenen una agenda social que tindrà lloc entre el 5 i el 16 de maig. Un seguit de formacions i activitats sense ànim de lucre, amb la intenció de sensibilitzar la població sobre noves teràpies i recerques relacionades amb el càncer.

Segons ha detallat Muro, els punts àlgids de les jornades seran una taula rodona sobre nous abordatges terapèutics contra el càncer que tindrà lloc el 6 de maig a les 19 hores i en la qual participaran Casals, Martínez i la doctora Cristina Royo del SAAS. El 7 de maig es farà un llaç humà contra el càncer a la plaça de la Germandat amb la participació de la ciutadania i especialment de les escoles espanyola i francesa de Sant Julià. El 10 de maig a la mateixa plaça serà el torn d’una activitat esportiva solidària que dirigirà la influencer Patry Jordan. Tindrà un cost de 15 euros que anirà en benefici dels programes que es porten a terme des d’Assandca, com ara l’ajuda en desplaçaments i hostalatge per als afectats que reben tractament fora del país, el ioga i altres de nous, tal com ha informat Dos Santos. A més, fins al 16 de maig es podrà tornar a veure l’exposició de Chiqui Novis Jo soc la vida al vestíbul del Centre Cultural Lauredià.

El doctor Martínez ha subratllat que l’agenda social, tal com s’ha plantejat, és un projecte exclusivament per a Andorra. També ha indicat que caldrà buscar “un encaix legal” de tot plegat. A més, es tracta d’un “model organitzatiu independent del que dicten les societats científiques”. I per què aquí? “Volem aquesta llibertat per poder organitzar esdeveniments relacionats amb el càncer a tots els nivells”. I el que es busca en definitiva és que els nous tractaments arribin a tots els ciutadans.