On és la disfunció entre recaptació i liquidació de la taxa turística? I encara, entre les dades que haurien de fer arribar a la policia els hotels i les que realment envien? Segons el ministre de Turisme, Jordi Torres, per donar-hi resposta cal tenir en compte diverses aspectes. D'una banda, el registre d'ocupació dels allotjaments turístics (ROAT), "ens preocupa bastant perquè es tracta d'una qüestio de seguretat". I ha posat un exemple. Segons ha exposat al mes de gener hi va haver una ocupació hotelera i d'allotjaments propera al 90% i al ROAT hi vam trobar uns registres que estaven al 40%"; és a dir, "tenim un problema molt greu". Per aquest motiu, juntament amb el ministeri de Justícia i Interior, les properes setmanes i abans que acabi la temporada d'hivern "farem algunes inspeccions en diferents indrets per detectar la problemàtica".
Pel que fa a la taxa turística, pròpiament dita, vistes les pernoctacions que s'han registrat, considera que hi ha d'haver una reflexió conjuntament amb el ministeri de Finances i concretament amb l'agència tributària i "es començaran a realitzar les primeres inspeccions que ja estan en curs dels establiments que no han fet cap tipus de declaració o unes declaracions molt baixes a nivell de la taxa turística". Segons el ministre, "serem molt exigents en aquest sentit" perquè els perjudicats són els establiments que estan fent bé la seva feina i al final el propi país. És per aquest motiu que volen augmentar els controls i "ser molt més contundents".
I què diu la patronal que agrupa un 45% dels hotels? Doncs el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol, ha admès que s’estan donant aquestes diferències a nivell de dades. En aquest sentit, ha assenyalat que poden venir motivades per “una suma de diversos factors”. Ha admès que “hi pot haver gent que segurament no ho està fent de la manera correcta i segurament cometen errades. No només als hotels, sinó que els allotjaments de pisos”. Ara bé, no creu de cap de les maneres que ho facin amb la intenció d’enganyar.
Preguntat, d’altra banda, sobre la fiabilitat de les dades estadístiques publicades del sector turístic, Pujol ha puntualitzat que l’UHA només té les dels seus associats. Així doncs, “si les ocupacions a nivell d’estadística no acaben de ser 100% certes, com pot ser que després el ROAT pugui sortir 100% correcte? És aquí on hem de buscar l’errada perquè ens comencin a quadrar les xifres”.
Pujol: “la reducció de la quota pot ser un entrebanc”
“Crec que sí, que hi haurà una reducció important de la quota d’estiu”. Així ho ha declarat avui el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. De tota manera, ha explicat que no serà fins a la setmana vinent quan es parlarà de la xifra concreta en la reunió que celebrarà el Consell Econòmic i Social.
El director de l’UHA considera que aquesta rebaixa “no ens beneficia” tenint com a referència els darrers anys en els quals han necessitat força mà d’obra. A parer seu, “pot ser un entrebanc difícil de gestionar”. Haver pogut consolidar treballadors a través de la quota general no ha estat suficient. I és que per Pujol només cal veure que cada vegada hi ha més establiments oberts que requereixen més empleats. És per això que creu que segurament se’n necessitarà més de la que acabaran tenint. "Cal buscar l’equilibri entre qualitat i quantitat, però després en el balanç de temporada només expliquem la part de la qualitat", ha conclòs.