Si des del SAAS es van reportar 247 casos de càncer detectats al país el 2024 de tres tipologies diferents (74 de mama, 89 de pròstata i 84 de còlon i recte), això vol dir que n’hi ha “més de 600 a l’any i són molts casos”. Ho afirma el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, fent “una regla de tres”. I no s’ho treu de la màniga, ja que segons afirma aquests tres tipus de càncer suposen el 30% del total de casos als països veïns. Així és que poden ser una tercera part dels diagnosticats aquí i encara no completa, perquè les dades haurien de ser “poblacionals”, fa notar Saravia, com va reconèixer el responsable de la unitat d’oncologia del SAAS, Santiago Albiol. Per aquest motiu, remarca que les xifres facilitades “s’han d’agafar amb pinces”.
Així és que el president d’Assandca valora positivament que es donin a conèixer dades però recorda que fa més de 10 anys que esperen un registre de tumors com Déu mana que no arriba. I considera que no s’hi val a badar, perquè “el càncer cada dia va a més i si no prenem mesures ara envers el futur ens trobarem atropellats pel mateix càncer”.
Per això, iniciatives com l’entrada en funcionament de la unitat de patologia mamària és una molt bona notícia, afirma. Ara bé, de pas fa notar que alguns dels arguments esgrimits per tenir aquesta cirurgia de proximitat a Andorra són els mateixos que l’associació fa servir per reivindicar una vegada rere l’altra la unitat de radioteràpia al país. Saravia calcula que cada any es destina un milió d’euros al tractament de la radioteràpia i que precisament per qualitat de vida i per la despesa que suposa caldria veure “com podem tenir la unitat aquí”.
Encara sobre la unitat de mama, el president d’Assandca confia que el seu responsable, el ginecòleg i cirurgià Martín Espinosa, no sigui “un substitut del doctor Torné”, que és oncòleg. I és que assegura que només faltaria que s’hagués de “carregar” més feina al responsable de la unitat oncològica, Santiago Albiol. Considera, a més, que actualment els metges especialistes van molt “saturats”.
Pla i altres “detalls”
El president d’Assandca apunta que continuen esperant que s’expliqui en què consistirà el Pla oncològic nacional. Perquè sí que veuen que s’estan fent accions però no acaben de saber com s’articulen. De fet, assegura que només ha vist una pàgina que posava “Pla oncològic nacional”, però no el contingut.
En aquest sentit, remarca que hi ha “detalls” que s’haurien de polir i que van més enllà del tractament del càncer. “Detalls” com haver d’avançar el 10% del tractament, una qüestió que Salut o la CASS haurien de revertir perquè no tothom té aquest import per poder-ho fer.
Cribratge de pròstata
Pel que fa a “la voluntat” del SAAS de recuperar la cirurgia de càncer de pròstata, Saravia celebra que es tingui en compte. Sempre, és clar, que es faci amb intervencions poc invasives que, ara sí, la CASS volgués cobrir. En relació amb aquest tipus de càncer, reitera la necessitat de fer també cribratges poblacionals per l’elevada la incidència que té.