Preparar la tornada a l’escola està sent un maldecap per a moltes famílies. I és que en comparació amb anys anteriors està sent una mica més cara per culpa de la inflació, que ha repercutit en el preu dels productes escolars. Segons Carlos Chozo, responsable de la part editorial de la FNAC, i Gil Jordi, gerent de Carlin, “tot el material s’ha apujat”. Chozo apunta que el preu d’alguns articles s’ha incrementat d’un 6 a un 10%, com s’ha vist en els bolígrafs, mentre que Jordi ressalta que el preu del paper s’ha disparat i se n’ha duplicat el cost.
Per fer front a l’apujada de preus del material escolar, moltes famílies s’han obligat a reutilitzar el màxim de coses possibles, especialment quan hi ha germans de diferents edats. A títol d’exemple, Rebeca Ben Tahar, mare de tres fills d’edats diverses, explica que els portafolis, els classificadors, els estoigs i les motxilles són els objectes que reutilitzen els seus fills, així com alguns llibres de text. Ara bé, les llibretes i el material per escriure són productes que cada any ha de comprar. Amb tres fills, Ben Tahar destina entre uns 400 i 500 euros en material escolar, una despesa que any rere any augmenta a mesura que els fills es fan més grans. “Cada vegada és més complicat viure a Andorra”, matisa.
Entre les famílies també hi ha nous residents que, com ha estat el cas de la Karla Baldospino, consideren que en comparació amb Espanya, els preus del material escolar són bastant més cars. “Entre uniformes, 250 euros per infant, i material, uns 300 euros, la despesa d’aquest curs escolar ha estat de gairebé de 600 euros per nena”, subratlla.
Tauletes o paper?
Les noves tecnologies fa anys que han arribat per quedar-se i exemple d’això són les tauletes i els ordinadors portàtils que des de fa temps s’han convertit en un material essencial a diverses escoles. Si bé comprar alguna d’aquestes eines electròniques no està a l’abast de les butxaques de totes les famílies del país, hi ha adolescents que ajuden els seus pares a afrontar les despeses econòmiques del material escolar. Com és el cas de la Maria, de 16 anys, que des de fa un parell d’anys que s’encarrega de comprar els productes per a l’escola que més necessita. “Recordo quan abans la meva mare arribava a casa amb molt material, llapis, bolígrafs, papers... i ara amb un parell de llibretes passo gran part del curs”. En el cas de Maria, com de molts altres joves, prioritzen l’ús de la tauleta o l’ordinador abans que el paper. Precisament, tant a Carlin com a la FNAC han notat una davallada en la venda de llibretes. “Abans veníem unes set llibretes, ara només unes cinc”, ressalta Chozo.
Un inici sense restriccions
Si la situació epidemiològica es manté, l’inici d’aquest curs escolar començarà sense restriccions contra la Covid, va anunciar ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Una tornada que des del ministeri encaren amb optimisme però atents a l’evolució de la situació sanitària al país. “En cas que canviés, es desplegarien els protocols que siguin necessaris”, va matisar, tot recordant que l’experiència d’aquest dos anys de pandèmia els serà de gran ajuda.