Un total de 543 persones s’han inscrit al registre de sol·licitants d’habitatges a preu assequible entre el 2 d’abril de l’any passat i el 25 de març d’enguany. La majoria d’aquestes sol·licituds, tres de cada cinc, s’han declarat desfavorables (302), mentre que 105 han estat favorables, 69 es troben en procés de valoració i 67 més entren al capítol d’altres (renúncies, arxivades i incidències), segons ha informat avui la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. 

Pel que fa als favorables, un 43% (45) són joves, cosa que s’explica per l’anterior flexibilització dels requisits, que va permetre l’accés d’aquest col·lectiu al parc públic amb l’objectiu de facilitar-ne l’emancipació. El 33% (35) són famílies monoparentals, un 5% (5) són gent gran i en el capítol d’altres n’hi ha una vinenta, que representen el 19%.

Si ens fixem amb els 302 desfavorables, un 20% (60) ho són per residència, un 38% (116) perquè no disposen dels ingressos mínims exigibles, dels quals 39 són majors de 65 anys (34%), un 24% (73) no destinen més del 30% dels ingressos al lloguer, un 15% (45) superen els ingressos màxims establerts, un 2% (5) superen el patrimoni màxim establert i un 1% (3) no acrediten necessitat d’habitatge.

Amb l’objectiu de reduir les sol·licituds desfavorables en un centenar, el Govern ha aprovat la flexibilització d’alguns requisits per accedir al parc públic, mitjançant la modificació del reglament. El canvi principal, tal com havia avançat Marsol la setmana passada, afecta les persones majors de 65 anys. A partir d’ara, només hauran d’acreditar haver cotitzat al país un mínim de 15 anys (180 mensualitats) o percebre una pensió de jubilació o viudetat de la CASS. Pel que fa la residència, el requisit mínim (5 anys) només afectarà el sol·licitant, i no tots els membres majors d’edat de la família com fins ara. En l’apartat econòmic, s’exigirà disposar d’ingressos mínims mensuals bruts superiors al salari mínim vigent, en concret 1.447 euros, 90 menys que fins ara.

Pel que fa als edificis, destaca la incorporació d’un nou immoble de 30 apartaments a les Costes de Giberga de la Massana, que es construirà en la modalitat publicoprivada en un terreny que cedirà el Comú properament. El 2025 estaran disponibles 197 pisos, el 2026 141 més i el 2027 129 més, amb un total de 467. En aquests moments, quatre edificis ja estan acabats. L’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) ja ha assignat els 27 pisos de l’edifici Tobira d’Andorra la Vella, els ocupants dels quals podran accedir-hi el mes que ve. També en les pròximes setmanes s’assignaran els 23 pisos de Canillo (de moment només hi ha dues peticions), que se sumaran als apartaments de Sant Julià de Lòria on ja hi viuen 4 famílies.  

El proper edifici que se sotmetrà al procés d’adjudicació és el del carrer Roureda de Sansa de la capital, amb 14 pisos. Avui, de fet, el Govern n'ha aprovat la cessió per la gestió a l’INH. El mes vinent també està previst que finalitzin les obres de l’antic hotel Hermus d’Encamp (20 habitatges), i al setembre els edificis Ribasol d’Arinsal (70 pisos). També a la tardor es preveu la finalització de l’antic hotel Font de Ferro de Sant Julià de Lòria (14 pisos), i al desembre, un edifici a la carretera del Coll d’Ordino (25 habitatges). 

Per últim, la publicació al BOPA de la llei òmnibus, que entrarà en vigor d’aquí a quinze dies, ha provocat que 39 pisos d’ús turístic s’hagin donat de baixa i, per tant, estan disponibles per ús residencial, mentre que en el cas dels pisos buits no hi ha dades, però el Govern assegura que ja n’han sortit al mercat.