La sessió de Comú de Sant Julià de Lòria celebrada aquest dimecres ha estat marcada per l’anunci que el projecte de la Fundació Privada Laurus ja disposa de tot el finançament necessari per tirar endavant. Aquesta fita s’ha aconseguit gràcies a la incorporació d’un nou membre fundador que, amb una aportació "altruista molt significativa", ha permès completar els recursos que faltaven per garantir el funcionament d’aquest equipament social. Tal com ha destacat el cònsol major, Cerni Cairat, “no passa cada dia, la constitució d’una fundació amb un capital tan important, i per aquest motiu els tràmits s’han dilatat”, però aquesta nova aportació ha estat clau per fer realitat el projecte.
En aquest sentit, el Comú també ha aprovat l’ordinació de despesa plurianual per fer una aportació pública de 2,1 milions d’euros a la fundació, que es finançarà entre els exercicis 2025, 2026 i 2027, amb una aportació de 720.000 euros anuals.
Crèdit extraordinari pel Centre Cultural Lauredià
Un altre dels punts rellevants de la sessió ha estat l’aprovació d’un crèdit extraordinari de 5,5 milions d’euros per finançar la tercera i última fase dels treballs de remodelació del Centre Cultural Lauredià. Aquesta fase inclou la reforma de la façana, dels auditoris Claror i Rocafort i de les zones comunes. Cairat ha recordat que, tot i no haver inclòs inicialment aquesta partida en el pressupost del 2025, s’ha esperat a disposar dels pressupostos tècnics detallats per ajustar la inversió a la realitat. En total, la reforma haurà tingut un cost d’11,5 milions d’euros, dels quals el Comú haurà assumit entre 4 i 4,5 milions. El cònsol ha destacat que “tenint en compte que és un edifici de 30 anys, s’hauran fet millores importants en la xarxa d’aigua, electricitat, equipaments i so”.
Des de l'oposició, demanada per la previsió de pagament de despeses per part de l'asseguradora, l'excònsol menor Mireia Codina ha exposat que desconeixen si s'acompliran les previsions o no, però que la companyia va "respondre molt bé i vam tenir tot el que estava pactat i tot el que calia" durant el seu mandat. "Quan va entrar la majoria actual, van replantejar-se tot el projecte. Com funcionen i com van ara entenc que van ben assessorats, així ho vull creure amb l'esperança que s'obri el centre cultural com més aviat millor", ha expressat.
Pel que fa a la gestió pressupostària, s’ha informat que la liquidació del quart trimestre del 2024 presenta un saldo positiu de 2,9 milions d’euros, amb uns ingressos totals de 20 milions (el 75% del pressupost). L’endeutament del Comú a 31 de desembre del 2024 és del 51% de l’import disposat, xifra que el cònsol major ha valorat com a positiva: “Aquesta situació d’endeutament que es manté lineal al tomb del 50% ens permetrà anar afrontant totes aquestes inversions que es preveuen properament.”
En la mateixa línia, s’han aprovat reconduïts per un valor total de 4,7 milions d’euros, corresponents a projectes i despeses de l’exercici 2024 que encara estaven en curs a tancament d’any, principalment del capítol d’inversions.
Des de la minoria s'ha declarat que "és un superàvit una mica fals". "Hi ha moltes previsions d'inversions, molts diners que s'han hagut de pressuposar, hi ha hagut molta despesa i ja veurem a final d'any com acabem", ha valorat Codina. Altrament, s'han aprovat reconduïts per un valor total de 4,7 milions d'euros, els quals corresponen als projectes i les despeses de l'exercici 2024, els quals encara estaven en curs al tancament de l'any.
CATSA
Durant la sessió també s’ha aprovat un crèdit extraordinari de 619.500 euros per finançar el primer pagament de l’adquisició de l’immoble de l’antiga fàbrica de tabacs CATSA. L’import total de l’operació ascendeix a 4,2 milions d’euros, que es distribuiran en quatre exercicis. L’adquisició s'adquireix conjuntament amb el Govern d’Andorra, amb qui es va signar, el passat 27 de març, un conveni de cessió d’ús per trenta anys per tal que es pugui desenvolupar un projecte d’interès nacional, com podria ser la futura seu tecnològica d’Andorra o un altre equipament estratègic. "Pensem que és un bon projecte per la parròquia, que donarà vida a la part alta i que pot ser un bon revulsiu econòmic, tecnològic i cultural", ha manifestat la consellera de l'oposició Sandra de la Rosa durant la sessió. Unes paraules amb les quals Codina ha concordat, tot i que pot haver-hi una part més tecnològica, però pensen que pot ser un bon revulsiu cultural. "Pensem que podria haver estat una aposta cultural, posar totes les entitats del sector i donar el revulsiu que sempre ha tingut Sant Julià amb la cultura" ha incidit, i ha afegit que és un espai molt ampli on es podien concentrar totes les activitats relacionades amb la cultura, però s'ha decidit optar per una altra temàtica.
També s’ha aprovat una partida extraordinària de 19.394,42 euros destinada a substituir la unitat de climatització de la Llar de Lòria. El cònsol major ha insistit en la urgència de l’actuació, tot afirmant que era “d’extrema urgència per no demerèixer l’estat de l’edifici”.
Pel que fa a l’àmbit de les infraestructures, s’ha adjudicat per via d’urgència l’execució dels treballs de seguretat i sosteniment al canal de Comabella, per un import de 306.146 euros. Aquesta actuació esdevé necessària després de les abundants pluges registrades durant el mes de març, que van provocar moviments de terres i petites esllavissades a la zona de la carretera de La Rabassa, on s’estava realitzant un eixamplament de la via.
Finalment, en matèria de recursos humans, s’ha aprovat una reorganització interna que reparteix les tasques de la cap de departament de Recursos Humans entre la resta de l’equip del mateix departament. Segons ha expressat la consellera en matèria, Teres Areny, es tracta “d’una bona manera, perquè no sabem què ens depararà el futur, per tal d’afavorir i agilitzar els tràmits”.