“Guardo l’esperança que m’escolteu. Ja no sé on anar! He trucat un grapat de vegades a Circulació i ningú no fa res. N’estic farta! El motiu pel qual he trucat mil cops i sempre sense resposta és el següent: Santa Coloma està ple de caques de gossos. A la porta del col·le de primària de l’Andorrana, la vorera de la mateixa escola, la zona de bàsquet on juga la canalla, la recta de Santa Coloma... Tot fa fàstic. Tinc dos gossos degudament censats i em fa vergonya sortir amb ells. Espero sincerament resposta i solució”.
Aquest era el missatge indignat, no cal saber gaire de semiòtica per detectar-ne el to, que la mare d’un alumne de l’Andorrana de Santa Coloma va enviar el març de l’any passat al Comú de la capital. Atenció: el març del 2024. Diu que sí, que després de tantíssimes trucades sense resposta, el contacte per WhatsApp va tenir efecte. O ho va semblar. Al cap d’unes setmanes, un matí va aparèixer una brigada i va ruixar la vorera adjacent a l’escola amb aigua a pressió per netejar els orins. “Però només ho van fer una vegada, i mai més. És veritat que fins a final de curs un operari es plantava a les 8 del matí a l’escola per escombrar les caques. Però es va acabar el curs i sembla que se’n van oblidar. Aquest any, ni una sola vegada. I Sant Tornem-hi”.
La indignació de la mare es focalitza en totes la vorera de l’escola, des de l’entrada de secundària fins a la de maternal. I la fa extensiva, atenció, al parc adjacent, amb la concorreguda pista de bàsquet: “Cada dia s’omple de nens, com és natural, però a la nit hi treuen a passejar els gossos i en deixen la gespa plena d’excrements. Un amiguet de la meva filla petita, que jugaven a rodolar per la gespa, va acabar untat de merda. I això no és excepcional. És indignant i insuportable”.
La pregunta que es fa, i amb doble raó perquè ella mateixa conviu com hem vist amb dos gossos, és per què ha servit la campanya de registre i prova de l’ADN caní que fa dos anys van emprendre sis dels set comuns –tots, menys Escaldes– i que els va permetre censar més de 4.000 animals. Sobre el paper, aquella iniciativa havia de facilitar la identificació, i sanció, dels propietaris que no netegessin les dejeccions de les seves mascotes. De fet, la capital va implantar el maig del 2023 una patrulla amb dos “agents cívics” que havien de perseguir aquestes conductes: “No sembla que hagin controlat ni molt menys sancionat els incívics que no recullen les tifes perquè cada dia està brut. Cada dia”.
I l’escocell de Callaueta
A la legítima indignació d’aquesta mare hi hem d’afegir la d’una veïna de Riberyagua i Travesseres, en aquest cas no per la brutícia del carrer, sinó per les caigudes que ha causat l’escocell d’un arbre al carrer Callaueta. També ella ha contactat repetidament el Comú, “i res”. “Han posat unes pedres per anivellar-ho, més o menys, però continua sent un perill públic”. Segons el Comú, l’arbre es va haver d’arrencar perquè s’havia assecat, es va reomplir amb terra i pedres per anivellar-lo, “però s’ha anat compactant i és cert que hi ha risc de caiguda. En som conscients i ara estem pendents d’instal·lar el rec per replantar l’arbre. Mentrestant haurem de reomplir amb terra”.