Poca gent hi havia avui a les onze del matí quan havia de començar una nova campanya de donació de sang organitzada per la Creu Roja, aquest cop a la Universitat d’Andorra (UdA). Tot i això, al cap de poca estona s'han començat a formar les primeres cues. Una de les primeres a arribar era ben jove, de 22 anys i alumna del centre superior. Estava asseguda en un racó perquè encara no podia fer l’extracció, ja que la tensió li havia pujat pels núvols per culpa dels nervis. L’ocasió s’ho mereixia, venia a fer una doble donació: de sang i de medul·la òssia. El motiu, ben clar: la seva germana va morir de leucèmia. “Soc donant des de fa anys, ja que he viscut molt de prop el procés de donar i rebre, amb la importància que té, sobretot pels pacients amb càncer”, ha afirmat. Sobre la implicació de la gent jove, “cada vegada n’hi ha més que ho fan, perquè ara a les xarxes socials es fa ressò de persones de curta edat que pateixen aquesta malaltia”.

La Tània també ha estat una de les primeres a arribar. De 45 anys, és donant habitual, i per això ha animat la gent a fer el mateix. “De vegades no ens n’adonem fins que ho necessitem nosaltres o un familiar, però no costa res fer-ho, la punxada no fa tant mal i és mitja horeta de la teva vida”, ha valorat. Per això, ha afegit, “aconsello a tothom que s’animi perquè és real que així se salven vides, ja que sempre hi ha carència d’algun grup sanguini”, ha precisat.

La campanya ha començat avui i durarà tres dies. La Creu Roja preveu assolir la xifra de 250 donants. Avui dia, ja n’han aconseguit 1.030 (906 d’efectives) aquest 2024 i l’objectiu és arribar a la xifra de l’any passat: 1.500 donants. Després de la campanya a l’UdA se’n farà una darrera al Lycée Comte de Foix. “Ara és la primera vegada que es fa a la universitat i estem molt contents d’obrir un camp nou, ja que volem captar estudiants i gent nova en general”, ha augurat el secretari general de la Creu Roja, Joan Saurí.

Els donants han de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i sobretot no estar en dejú. Per evitar desmais, hi ha habilitada una sala amb un petit càtering per si algú fa massa hores que no ha menjat res. Hi ha l’opció d’inscriure’s, però tothom que es presenti serà benvingut. Des que s’arriba fins que se surt, el procés sol durar entre 45 minuts i una hora, ja que un cop s’ha enllestit la donació és convenient esperar-se una estona. Una solidaritat que pot salvar vides.