La setmana passada es va posar el punt final a la 15a edició del Cadí Circuit Fer, que enguany ha agrupat tretze curses per muntanya de l’Alt Urgell. La festa de cloenda, que va tenir per escenari la sala de festes Guiu de la Seu d’Urgell, va servir per acomiadar la millor temporada del circuit, amb la xifra rècord de 2.750 inscrits i, per tant, una mitjana de més de dos-cents corredors per prova. Aquestes dades parlen per elles mateixes de l’èxit d’una iniciativa de la Unió Excursionista Urgellenca que es posava en marxa el 2009 amb tot just quatre curses. Des d’aleshores, s’hi han anat afegint noves proves i més col·laboradors i patrocinadors, de tal manera que actualment gaudeix d’una gran robustesa.

El Circuit Fer ha servit per posar en valor els beneficis de l’esport i, alhora, donar visibilitat als camins històrics de l’Alt Urgell, que els darrers anys han estat recuperats per a l’exercici del lleure. En aquest sentit, l’acció més important ha estat la posada en marxa del projecte Camina Pirineus, impulsat pel Consell Comarcal i els ajuntaments i finançat amb fons europeus. La iniciativa es va començar a desplegar amb la realització d’un inventari exhaustiu dels camins tradicionals i va continuar amb l’adequació, el desbrossament, la senyalització i la divulgació de centenars de senders que comuniquen nuclis de població i altres punts d’interès.

El Cadí Circuit Fer ha tingut la virtut de crear un nodrit grup d’esportistes que són fidels a les diverses curses per muntanya que es programen al llarg de l’any. Es tracta de gent d’edats molt diferents, des dels més petits fins als veterans, amb un pes cada vegada més destacat de les dones. Tots plegats comparteixen la passió per córrer i per la muntanya. Constitueixen, en definitiva, una gran família amb valors tan preuats com el de l’esforç, la superació personal i l’amistat. I és que, malgrat que cadascuna de les curses i el circuït en el seu conjunt tenen caràcter competitiu, hi predomina l’esperit participatiu i el bon rotllo.

L’esport a l’aire lliure té el terreny adobat al Pirineu. L’entorn natural facilita la pràctica de diferents disciplines i convida a fer salut per mitjà de l’exercici físic. En conseqüència, no ha de sorprendre que l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) obrís fa tres anys a la Seu d’Urgell un campus especialitzat en esports de muntanya i de riu. Amb la quarta promoció que ha entrat enguany, ja són 160 els alumnes que s’hi estan formant.

Córrer per la muntanya ha esdevingut una activitat quotidiana. Els antics pirinencs se’n farien creus, de veure gent en calça curta gambant per aquests camins sense cap altre propòsit que fer salut i sentir-se bé de cos i d’esperit. Els pirinencs d’abans trescaven pels mateixos camins amb uns altres objectius: anar a treballar al tros, visitar un parent al poble veí, fer cap al mercat... Els temps han canviat i, amb ells, les necessitats i els costums. Ara correm perquè volem. Potser ens emmirallem en el millor esportista pirinenc de tots els temps, el cerdà Kílian Jornet, o potser, simplement, sentim la crida de la muntanya i anem a trobar-la a grans gambades (o petites: cadascú fa el que pot i no està obligat a més).