La paraula cuidar prové del llatí cogitāre, que vol dir pensar. Així, cuidar l’altre implica pensar en l’altre, posar atenció en el que necessita i en el que li podem oferir.
Per a nosaltres, els professionals dels centres de dia de la Creu Roja Andorrana, el concepte de cuidar va molt més enllà, amb un significat transcendental. Cada professional dels nostres centres integra la paraula cuidar en la seva rutina sense deixar-se caure en la simplicitat. Per a nosaltres és una actitud d’ocupar-se i de preocupar-se, però també de responsabilitat. Perquè cuidem persones i cuidem les seves històries de vida.
Ens agrada conèixer les experiències que hi ha darrere de cada persona usuària, perquè d’aquesta manera es poden entendre millor les necessitats i demandes que tenen per a poder ajudar-les a millorar i treure la seva millor versió. Cada persona té la seva visió del món, les seves vivències, i la seva manera d’expressar-se, i hem de saber com protegir-les de l’oblit i, sobretot, de l’abandonament.
Ens agrada pensar que som un recurs per a la persona major fràgil, tant a nivell físic i cognitiu com a nivell emocional. Ser un lloc segur on se sentin realitzades i valorades en una societat que moltes vegades les deixa ressagades, acompanyant-les en el seu dia a dia. Cuidar persones implica fer-se càrrec de les seves necessitats, però també dels seus sentiments, essent una abraçada càlida en els dies que més ho necessitin, escoltant activament i mostrant el nostre suport.
Cuidar significa ser empàtic, ser capaç de posar-se en la pell de l’altre per a poder compartir el seu estat d’ànim. Per això els acompanyem en la realització de les diferents activitats socials, físiques i cognitives per a donar-los l’oportunitat i l’espai per a un desenvolupament vital propi que els ajudi a millorar la seva autoestima i a sentir-se volguts.
La rutina fa que aquesta relació significativa entre els treballadors del centre i les persones usuàries es basi en l’afecte i en la confiança i, com diuen molts d’ells, ens sentim com una petita gran família.
I aquesta és la principal missió dels Centres de dia de la Creu Roja Andorra: cuidar les persones majors de manera global. Cuidar amb manyaga els seus records, cuidar la visió que tenen del món. I no és tasca fàcil, perquè els cuidadors solem experimentar una barreja d’emocions.
D’una banda, podem enfrontar desafiaments emocionals i físics, com l’estrès i la fatiga, cosa que ens permet enfortir la nostra resiliència. És una feina que requereix molta paciència i dedicació, però aquesta part més negativa es veu compensada amb els somriures del dia a dia, perquè la riallada és el millor antídot contra l’extraviament. Podem dir orgulloses que sentim una gran satisfacció en ajudar a millorar la qualitat de vida dels nostres avis i àvies, brindant companyia, suport i atenció amb molt d’amor.
És important que els cuidadors també comptem amb un suport necessari per a cuidar de nosaltres mateixos. Els Centres de dia de la Creu Roja Andorrana proporcionen un alleujament a les famílies dels usuaris en la càrrega, tant de la rutina diària com a nivell emocional. El treball en equip juntament amb els familiars, basat en una comunicació fluida, permet fomentar la tranquil·litat en saber que els seus familiars estan en bones mans.
Hem de tenir present que cuidar no sols té el poder de transformar les vides dels qui reben la cura, sinó també és un camí cap al desenvolupament personal del cuidador. Cada dia és una oportunitat de créixer, aprendre i connectar amb uns altres.
Celebrar aquest dia, 5 de novembre, Dia Internacional de les Persones Cuidadores, és una excel·lent oportunitat per agrair la dedicació i esforç de les persones cuidadores i recordar els valors essencials que ens mouen en el nostre dia a dia. Sent conscients del repte que implica intentar mantenir un somriure en cadascun d’ells.
Alejandra Peralba i Lucia Batalla
Professionals dels centres de dia de la Creu Roja Andorrana