Avui, 14 de juny, se celebra el Dia mundial del donant de sang, una jornada que sembla ésser una gran desconeguda però que alhora té una gran rellevància en la vida de moltes persones, i no en va! Celebrem una jornada dedicada a reconèixer i agrair a totes aquelles persones que voluntàriament donen la seva sang i contribueixen a salvar vides arreu del món. 

Va ser l’any 2004 quan l’Organització Mundial de la Salut va decidir no només fer un homenatge a totes les persones donants de sang, sinó que també va voler donar visibilitat i conscienciar  la població sobre la importància de la donació de sang i la fervent necessitat de mantenir reserves adequades per a emergències mèdiques, intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics i un llarg etcètera. 

La veritat és que donar sang és un acte senzill, curt en el temps, però poderós i d’un valor incalculable. Sabíeu que una sola donació de sang pot arribar a salvar fins a tres vides diferents? La sang es pot fraccionar en diferents components (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) i són cada un d’aquests elements els que poden ésser emprats per a tractaments concrets i ajudar vàries persones amb distintes necessitats mèdiques. Però compte, que no només beneficia els receptors, sinó que per contrapartida, també pot ajudar per exemple a detectar problemes de salut de la persona donant. 

Malgrat la importància d’aquest acte altruista i solidari, el cert és que el rodegen diferents mites que avui em proposo desmitificar. 

–Fa mal? 

La majoria dels donants descriuen el procediment com una lleu punxada amb un petit malestar posterior que no sempre apareix. 

–És segur? 

Les donacions de sang són un procés segur, que es realitza amb equipaments estèrils i d’un sol ús. A més, abans de la donació sempre us farà una petita entrevista un metge o una metgessa, i us mirarà diferents valors per tal de garantir la vostra seguretat i la de la persona receptora.

–Les persones grans podem donar sang? 

Podeu esdevenir donant de sang des dels 18 anys i fins als 70 sempre que peseu més de 50 quilos.

–He d’estar en dejú? 

Res més lluny! De fet, us recomanem menjar quelcom abans de donar sang i mantenir-vos hidratats/ades durant tot el procediment per evitar malestars.
Us diré que a Andorra, podem estar ben orgullosos i orgulloses del país i de la societat tan solidària i compromesa. Sabíeu que l’any 2023 es van realitzar un total de 1.460 donacions de sang? 

En definitiva, cada donació compta, cada gota de sang pot salvar vides, i cada donant és un heroi anònim o una heroïna anònima, que contribueix a salvaguardar la salut i el benestar de la nostra comunitat. Penso, sincerament, que és de vital importància que seguim fomentant una cultura de solidaritat i compromís i animem més persones a unir-se a aquesta causa tan noble. Només així podrem assegurar que tothom rebi l’ajuda que necessita en moments crítics. 

Si voleu fer el pas i voleu ajudar a salvar vides, estigueu atents a les xarxes socials de Creu Roja Andorrana, ja que encara ens queden 3 campanyes de donació de sang enguany! De fet, la pròxima tindrà lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella els dies 9, 10 i 11 de juliol, de les 11 fins a les 14 hores, i des de les 16 fins a les 20 hores, els tres dies. 

Com més siguem, més vides podrem salvar.