El 26 de juny una delegació del Consell d’Europa va visitar Andorra per valorar i fer aportacions al Pla Nacional de la Joventut que està elaborant el ministeri de Cultura, Joventut i Esports. La delegació no només es va reunir amb el Govern, sinó també amb els agents de joventut dels set comuns, representants del Carnet Jove i del Fòrum Nacional de la Joventut, per poder aprofundir millor en els objectius del Pla i perquè aquest s’adeqüi al màxim al que necessiten i demanen els joves.
En efecte, el Pla Nacional de la Joventut serà el full de ruta amb les línies d’actuació per als pròxims anys en què es prioritzaran aquells aspectes més urgents i necessaris per als joves en diferents àmbits com l’habitatge (el que més els preocupa actualment), el món laboral, la salut i l’educació. A la vegada, el Pla també definirà els objectius estratègics a llarg termini i impulsarà un Observatori de funcionament amb dades precises i prolongades que permetin incidir on sigui necessari i corregir on es detectin mancances. Tot plegat, per donar el màxim de facilitats als joves i acompanyar-los en el seu creixement personal, fet que, de retruc, també contribueix a refermar el seu arrelament i estima pel país.
Aquest Pla, tal com deriva de l’Acord de Joventut que es va impulsar al Consell General la legislatura passada i es va aprovar per unanimitat, estableix entre les seves premisses l’elaboració d’una llei marc de joventut que reparteixi funcions i responsabilitats. Aquesta llei, que confiem que mantingui la voluntat de treball conjunt i de consens entre les forces parlamentàries tal com va passar amb l’Acord de Joventut, s’entrarà al Consell General un cop estigui aprovat el Pla, el qual es preveu presentar aquesta tardor, tal com va explicar la ministra Mònica Bonell. Un termini prudent però factible, i més tenint en compte que el Consell d’Europa va lloar, després de les reunions mantingudes, la capacitat de coordinació entre els actors implicats en tot aquest treball.
Queda clar que fer polítiques específiques de joventut, més enllà de les que impliquen tota la ciutadania, és necessari i essencial per a l’acompanyament i creixement dels joves del país. Els garanteix un reforç bàsic, però també els dona eines i valors perquè siguin independents i construeixin criteris objectius perquè puguin prendre les seves pròpies decisions. Aportar-los un entorn segur i que es puguin sentir partícips de la seva societat és assegurar-nos també el millor futur per a Andorra. No podem oblidar que els joves, els nostres fills, són el millor que tenim.
Cal cuidar-los, formar-los, acompanyar-los. Perquè vagin sols, però sense que se sentin sols. Perquè creixin com a persones des de la tranquil·litat d’un entorn atractiu per a ells.
Això és feina de les administracions, comuns, el Govern i el Consell General, cadascú des dels seus rols, amb la suma també de les entitats i associacions que són qui millor els coneixen. I el Pla de la Joventut és un gran punt de partida per canalitzar aquesta coordinació.
Dic tot això en un moment de l’any en què els nostres joves molt especialment han de poder gaudir d’aquest entorn segur, tranquil i que, a la vegada, els resulti interessant. Just començant l’estiu, després d’un curs escolar que segur que, en menor o major mesura, no haurà estat fàcil per a ells. A les portes també, en el cas dels que s’apropen més a l’edat adulta, d’unes setmanes de vacances després de mesos treballant.
Mereixen gaudir. Una aturada per recarregar piles és totalment essencial.
Per això els demano que aprofitin el temps el màxim que puguin, la proposta d’activitats del país, les bones temperatures i els dies llargs per construir moments que segur que guardaran a la memòria i que també són bàsics per al seu creixement personal.
Les administracions, amb accions com el Pla Nacional de la Joventut o la futura llei de joventut, els han d’aplanar el camí perquè ho gaudeixin com mereixen.
Pere Marsenyach
Conseller general del Grup parlamentari Demòcrata