Recentment, hem visitat la Biennal Manifesta a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que acull la seva 15a edició, l’edició més gran de la història de la biennal. Manifesta, una de les biennals més influents del món, realitza una anàlisi contínua sobre l’estat de la cultura europea en el context dels reptes del nostre temps.

Aquest esdeveniment innovador convida a reflexionar sobre temes com els desafiaments de la globalització, la defensa de l’espai públic i la necessitat de combinar el progrés social amb els reptes mediambientals. Manifesta posa èmfasi en les veus i històries locals, amb una investigació prèvia extensa de les ciutats amfitriones durant els dos anys anteriors.

Enguany, Manifesta 15 té com a epicentre la regió metropolitana de Barcelona i s’estén a onze ciutats més: Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. L’objectiu és explorar models alternatius de descentralització cultural a Catalunya. Espais emblemàtics com Les Tres Xemeneies i la Casa Gomis (un exemple de l’arquitectura racionalista) s’han obert al públic, mentre que el programa girarà al voltant de tres clústers temàtics: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos, i Imaginant futurs.

També hem assistit al Festival Panoràmic i a les Jornades Professionals del festival, adreçades a tècnics d’arts visuals, tècnics de cultura, responsables d’equipaments culturals, centres d’arts i museus, gestors culturals, comissaris, curadors i altres professionals de les arts visuals i la cultura. Aquesta jornada s’ha celebrat en espais emblemàtics com la Roca Umbert Fàbrica de les Arts, el Museu de Ciències Naturals, L’Adoberia, el Refugi Antiaeri i el Cinema Edison de Granollers, així com a la Fundació Lluís Coromina i al KBr Barcelona Photo Center de la Fundació Mapfre, creant una atmosfera ideal per debatre i compartir idees sobre els reptes futurs de les arts visuals i la cultura.

Tant L’ANDART com el Panoràmic comparteixen una essència comuna: tots dos festivals posen un èmfasi especial en el diàleg cultural i en la interacció amb el públic local, oferint espais de reflexió i creació amb una orientació clara cap al territori. Això contrasta amb esdeveniments de gran pressupost com la Manifesta 15, que compta amb un pressupost superior als 8 milions d’euros. Per comparació, tant L’ANDART com el Panoràmic treballen amb recursos molt més modestos, que no arriben ni al 3% del pressupost de la Manifesta. Malgrat aquesta diferència, l’impacte de L’ANDART i el Panoràmic transcendeix en molts aspectes gràcies a la proximitat amb el públic i la profunditat del seu discurs curatorial.

L’ANDART 23 va celebrar la cinquena edició l’any passat amb la seva versió més urbana, consolidant-se com una cita ineludible en el panorama artístic del país. Va tenir lloc a la parròquia de Sant Julià de Lòria, on es van exhibir més de seixanta obres d’arreu del món, atraient una gran expectació per les propostes innovadores i instal·lacions interactives. Per primera vegada, la biennal es va desenvolupar íntegrament en el nucli urbà, revitalitzant espais com l’antiga fàbrica de tabacs Catsa, un dels centres neuràlgics de l’edició.

D’altra banda, L’ANDART ja prepara la pròxima edició, prevista per al 2025, coincidint amb els 25 anys d’aquest segle. El comitè de comissariat treballa sota el lema Pausa per continuar, un concepte que vol incitar una reflexió col·lectiva sobre el futur d’Andorra. Després de dues dècades i mitja de transformacions culturals, socials i econòmiques, l’organització proposa un espai de pausa i anàlisi per repensar el camí recorregut fins ara. Aquesta reflexió no es limita al turisme, sinó que abasta aspectes com el creixement urbanístic, les decisions polítiques i la sostenibilitat de les accions emprades fins ara.

Així doncs, la pròxima edició de la biennal andorrana està prevista, encara per concretar, entre el 19 de setembre i el 19 de novembre de 2025. Andorra es prepara per oferir un espai on la reflexió i el debat siguin els protagonistes, amb l’objectiu d’encarar el futur amb un creixement cultural sostenible i una consciència renovada. L’ANDART 25 vol obrir un espai de debat profund sobre el futur del país, amb l’art com a vehicle de diàleg, revisant si les decisions preses en els darrers 25 anys han estat les més adequades i convidant la societat a una pausa conscient abans de continuar, amb l’objectiu de prendre futures decisions amb serenitat i visió de futur.

Gràcies a les Jornades Professionals del Panoràmic, els equips directius dels dos festivals han establert el compromís de buscar sinergies per a futurs festivals, explorant possibles col·laboracions entre L’ANDART i el Panoràmic. Aquest emplaçament obre la porta a noves oportunitats de creació conjunta, reforçant el diàleg cultural organitzatiu entre Andorra i Catalunya i enfortint l’impacte d’ambdós esdeveniments en el panorama de les arts visuals.

L’organització de L’ANDART 25 està en procés de tancar els suports necessaris per fer realitat aquesta 6a edició i fa una crida a empreses, institucions i particulars que vulguin col·laborar de qualsevol forma en aquest esdeveniment cultural, que en els darrers deu anys s’ha consolidat com un dels més engrescadors del país.