És cada cop més habitual escoltar o visionar notícies que informen sobre les incursions, cada vegada més presents, de fauna salvatge en espais urbans habitats.
No és estrany sentir que a casa nostra els porcs senglars destrueixen els jardins de cases particulars en zones urbanitzades d’Andorra la Vella, d’Escaldes-Engordany, de Sant Julià de Lòria o d’Encamp i de camps de cultiu a tocar dels nuclis urbans. També a ciutats com Barcelona, les famílies de porcs senglars poden arribar fins a la Diagonal, tot i que enguany les incursions ciutadanes d’aquests porcs ha baixat un 70%. Mentre que a Berlín entre 7.000 i 8.000 porcs senglars conviuen amb els berlinesos on és habitual veure’ls creuar tranquil·lament carrers i artèries urbanes de la ciutat.
Però el que es desconeix és que les guineus són els animals salvatges que des de fa més de deu anys són ciutadanes habituals en viles com Londres! Segons dades recents n’hi ha unes 10.000 que habiten tranquil·lament pels barris de la capital britànica, fins al punt que els londinencs han normalitzat aquesta cohabitació atípica amb aquests animals. Dit això, també hi ha moltes guineus passejant-se per París o per Brussel·les.
En ciutats nord-americanes, asiàtiques o d’Oceania, s’han autoconvidat com a visitants atípics i fora dels seus hàbitats habituals animals salvatges com els coiots a Chicago, i a Nova York, els lleopards a Mumbai i els cangurs a Canberra!
També, des de fa ja uns quants anys no és inusual veure que ossos s’aventurin en zones urbanes habitades en ciutats de l’àrtic rus com a l’illa de Koliuxin, del Canadà com a Vancouver, dels EUA com a Asheville i a Aspen o d’Eslovènia com a Liptovsky Mikulas. En aquests casos els habitants estan atemorits i la cohabitació és difícil, tenint en compte que alguns habitants han estat sovint víctimes d’atacs per part dels plantígrads. I més a prop de casa nostra, als pobles de Cantàbria, és cada cop més habitual veure ossos que s’acosten als nuclis habitats. I sense anar més lluny, tothom recorda com un os es va aventurar fa poc més d’un any prop d’una zona urbana del país, als voltants d’Arans. I així, vista la incompatibilitat manifesta entre l’os i el ciutadà, al nord del Japó, on les passejades en nuclis urbans dels ossos han fet estralls, el govern japonès ha acordat fa poc més d’un mes permetre la caça de l’os només en àrees urbanes!
Les espècies salvatges que envaeixen les ciutats són variades, amb cérvols, maputxes o mussols, entre altres. Però els perquès d’aquesta domesticació autònoma d’aquesta fauna salvatge tenen moltes variants.
A les causes clàssiques que provoquen aquests canvis d’hàbits de la fauna salvatge com donar-los menjar, se n'hi han afegit de noves com els espais urbans buits i lliures durant la Covid patida fa 5 anys o els efectes del canvi climàtic.
És cert que la majoria d’animals salvatges que s’acosten i que s’aventuren en nuclis urbans gosen fer aquest pas atípic buscant aliments. Però també, i com a dada preocupant, hi ha la destrucció i la deterioració creixent del seu hàbitat natural. El 2020 la filòsofa Joëlle Zask, al seu llibre Zoocities, afirmava: "Davant la manca d'aliments i d’aigua, la destrucció del seu hàbitat pel foc, l'ocupació de terres, l'augment de les temperatures i la sequera, la contaminació de sòls i mars, amb a més la reducció i la fragmentació del seu territori a causa de la urbanització desenfrenada, les bèsties salvatges, igual que els refugiats climàtics, es veuen obligades a exiliar-se a regions més hospitalàries".
Segons WWF, com que l'escalfament global es deu en gran part a les activitats humanes i que són perjudicials per al medi ambient, provoca el moviment d'animals salvatges cap a les ciutats, ja que foragitades dels seus hàbitats la fauna està obligant a moure's i anar a buscar menjar a les ciutats per sobreviure. I, a més, aquestes migracions s’estan consolidant i ho estan canviant tot. Investigadors de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, als Estats Units, han fet un estudi que mostra que a Califòrnia del sud, el 38% de l’alimentació dels coiots urbans és a base d’aliments d’origen humà!