Si els vents els duen fins a Castella-la Manxa, no els estranyi trobar-hi panells on se’ls convida a incorporar-se en la ruta de El Quixot. El poble de Whitby, a Anglaterra, també s’aprofita d’un llibre, en aquest cas Dràcula, com a reclam per a atreure visitants. Andorra no ha pogut treure rèdit del Codi da Vinci, donat que no hi ha tren per poder-ne escapar, tal com novel·la Dan Brown. En canvi, sí que es pot fer una ruta per París, tot resseguint algun dels llocs que figuren en aquest èxit internacional. Si hom es desplaça a l’illa de Hierro, a les Canàries, es trobarà amb tot de panells on s’indiquen els indrets on es va filmar l’aclamada sèrie del mateix nom. Es pot anar a Girona per fer una ruta basada en els llocs on es va rodar Joc de Trons i també a Nova Zelanda, per seguir les peripècies de la trilogia del Senyor dels Anells.

No sorprèn que, els que gaudeixen de la nova temporada de Tor, vulguin visitar el poble. Bé, potser no se n’hauria de dir nova temporada, ja que es tracta de l’actualització i posada en clar de les moltes dades existents al voltant d’aquest seguit de crims que van estremir aquest indret del Pallars i que tantes passions desvetllen a hores d’ara. De fet, quan es va emetre el primer reportatge sobre la muntanya de Tor, per allà l’any 1997, el poble també es va veure desbordat per l’afluència de visitants. Han passat trenta anys i ara el turisme, i tot el que l’envolta, es veu amb uns altres ulls. Ja em perdonaran la facècia, sens dubte mal apariada, però és com si aquest fenomen que fins no fa gaire era vist com si fos mannà, estigués entrant en una mena d’eclipsi que posaria foscor a la llum.

Una de les observacions més reveladores al voltant del que significa el turisme ha vist la llum gràcies a una investigació realitzada per la Universitat Rovira i Virgili. Després de fer unes quatre mil enquestes, els estudiosos van publicar que un 53% (un de cada dos) dels turistes arribats en creuer es queixaven que els carrers de Barcelona estaven massificats. La realitat és tossuda, i a molts llocs, com ara Canàries, Balears, Barcelona, Santiago de Compostel·la, Venècia i ara Tor, el turisme ja no és vist com un mannà, i el moviment contrari creix cada dia que passa.

El cas és que no sabia com tancar l’article, però tot buscant una altra cosa, vaig trobar un disc on figurava una cançó de l’any 1959 d’un grup anomenat Teen Pops. La tornada de la cançó, coneguda com La Plaga, ens recorda que ahí viene la plaga, le gusta bailar, y cuando està rocanroleando, es la reina del lugar, sigui quin sigui el significat de rocanrolear.