I això ho hem pogut constatar durant tota la setmana passada amb motiu dels actes celebrats a Andorra per commemorar el Dia mundial de la salut mental, que és el 10 d’octubre. He assistit i participat, perquè la causa s’ho mereix sobradament, a diverses activitats, populars o més íntimes com ara un espai de diàleg o la projecció de la pel·lícula Beautiful Boy, que m’ha brindat l’oportunitat de compartir reflexions, aprenentatges i diàlegs. Els espais on he assistit, m’han propiciat fer extensiu el diàleg amb converses a casa, amb la família, amb els amics i amigues i també amb els companys i companyes de la feina.
Parlar obertament sobre la salut mental és clau per trencar l’estigma. Hem d’ajudar les famílies i les persones que ho viuen en primera persona a no sentir-se soles, mostrant-los el nostre suport com a comunitat, des d’una perspectiva empàtica, sense judicis ni prejudicis. I això ho hem de fer a través de l’escolta activa i, sempre que sigui necessari, amb l’acompanyament de professionals especialitzats que poden oferir el suport adequat.
Però, que és exactament la salut mental? L’Organització Mundial de la Salut (OMS), la defineix com “un estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d’estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, aprendre i treballar adequadament a integrar-se en el seu entorn”. A més, l’OMS diu que una de cada quatre persones desenvoluparà un, o més d’un, trastorn mental en el transcurs de la seva vida, i de les últimes publicacions, diu que una de cada vuit persones al món pateix algun tipus de trastorn.
És per aquest motiu que hem de prendre consciència de la importància de la salut mental, i de no pensar que és una cosa llunyana o que no ens afecta. L’OMS explica que “hi ha una sèrie de factors individuals, familiars, ambientals i estructurals que, en conjunt protegeixen o debiliten la salut mental”. Així, les persones en risc d’exclusió social, que viuen en condicions de pobresa, violència o discapacitat, són més vulnerables a patir problemes de salut mental.
En conseqüència, aquest és un tema que ens afecta a tothom. Ens hem de cuidar i hem de treballar-ho des de ben petits. És per aquest motiu que és important millorar la comunicació, aprendre a fer un bon ús de les habilitats socials, entre les quals la de l’escolta activa i la gestió emocional, que tan necessàries són per al nostre dia a dia; de la mateixa manera que no hem d’oblidar-nos de nosaltres i sempre tenir cura i mantenir l’autoestima. D’aquesta manera és com podem començar a vetllar per la salut mental de tots i totes, des dels més petits de la casa als més grans.
Finalment, és fonamental crear espais de diàleg a casa on es puguin expressar obertament, donar pas a les seves emocions i comunicar-nos els seus neguits i inquietuds. Si els proporcionem un entorn d’escolta activa, on se sentin recolzats, estimats i no jutjats, ens guanyarem la seva confiança perquè acudeixin a nosaltres quan ho necessitin, de manera que s’acabi convertint en una dinàmica familiar més.