El 3 d’octubre de l’any 1959, el poeta Melcior Font va morir a Barcelona, havent-se acomiadat dels seus amics de joventut. Un d’ells, Marià Manent, en deia: “No has volgut aquells oms altíssims de París, ni el celatge feixuc davant la teva cambra, has tornat –com un cérvol sagnant o enyoradís– al bosc de mel i d’ambre...” Hi havia arribat una setmana abans, després de 23 anys d’exili parisenc, ja sabent que es moria. Un altre amic seu, Tomàs Garcés, li va dedicar un poema, En la mort de Melcior Font, dolç homenatge, un cant trist. Hi repeteix, com un mantra: “Àngels volaven vora teu, ara ja sé quins àngels eren.” Sempre m’he preguntat quins àngels devien volar a prop de Melcior Font: ¿àngels de la mort? ¿àngels cantaires?
L’any 1959, la festa de Sant Romà es va passar al darrer diumenge d’octubre, i durant uns anys s’hi van cantar els goigs en llaor de Sant Romà, amb lletra de Melcior Font i música de Narcís Bonet. “De les Bons, penya elegida, mirador i colomar...” Pocs anys més tard, la festa es va tornar a traslladar de dia, aquest cop al primer diumenge després de Pasqua, i els goigs nous van ser substituïts pels antics, de lletra i música anònima i popular. Aquest nou canvi devia ser inevitable, entre altres raons, perquè al text de Melcior Font s’hi feia referència a la “capella germana” amb les paraules “la d’Aubinyà és tan ferida que té per sostre cel clar”: l’any 1963 la preromànica capella de sant Romà d’Aubinyà va ser restaurada, i els antics goigs, molt més didàctics quant a la vida i miracles del sant i gens crítics amb l’estat de les esglésies andorranes, s’adaptaven més a la nova realitat. Tot i així, els goigs de Melcior Font parlaven de la connexió de Sant Romà d’Antioquia i la petita església romànica de les Bons amb “la vila arrupida que puja fins a l’altar”, “cards blaus i d’argent i clavells de pastoria”, “l’heura fidel” que enfila al roquer: parlaven del meu estimat poble de les Bons i del seu sant patró amb amor i amb coneixement de causa.
Font és un dels poetes catalans més misteriosament oblidats, probablement perquè la seva producció lírica no ha estat mai recollida i publicada. La voluntat de la vídua del poeta era publicar-la amb el pròleg d’un altre amic de Melcior Font, el poeta Josep Carner, però no hi ha constància d’aquesta edició. Sé que estimava Sant Romà de les Bons per la claredat amb què es veu la silueta de la nostra església ,“l’absis i el cloqueret” tan propers al cel net, al cel clar, quan llegim les seves paraules: “Cada pollanc del Valira se us dreça com un xiprer. Sota el pont, el riu us mira, però no us veu gaire bé. I reprèn nova embranzida per veure-us de més enllà... Beneïu la nostra vida, o gloriós sant Romà.”