L’altre dia em vaig quedar de pedra amb la notícia que la bretxa salarial a l’AR+I és de 533 euros. A favor dels homes, és clar, com s'hi calgués especificar-ho: si fos al revés, vostès pensen que seria notícia? Que n'estaríem parlant? Ens estan dient que a l’AR+I, que no és pròpiament una entitat pública, però gairebé, i que per cert té una gerent al capdavant, els homes cobren aquest considerable pessic més que les seves col·legues? Per la mateixa feina i en les mateixes condicions? Si és així, no sé què esperen les afectades a anar pitant a Inspecció de treball per infracció dels articles 4 i 44 de la Llei de relacions laborals, que no és d’ara, no, sinó del 2018: qualifica la discriminació per raó de sexe com a falta molt greu i la castiga amb multa de fins a 24.000 euros.

És clar que també és possible que la bretxa salarial -que es calcula, ja saben, agregant el que cobren tots els treballadors i el que cobren totes les treballadores i dividint-ho pel nombre dels uns i dels altres, tot pel boc gros- no vulgui dir que els homes guanyen 533 euros més que les dones. Però aleshores, què vol dir, exactament? Per què aquesta dada no va mai acompanyada de la interpretació que la posi en context i aclareixi que no discrimina el tipus de contracte ni la categoria ni l’horari laboral ni res de res? Que no significa, vaja, que les dones perceben menys salari per la mateixa feina, que és el que sembla que hi hagi interès a suggerir?

De fet, per què té més interès conèixer la bretxa de gènere que no la de nacionalitat, la d’edat o, ja posats a especular, la d’altura? I si resulta que els nacionals andorrans cobren no sé, 1.500 euros més de mitjana que els nacionals portuguesos? O que els treballadors entre 30 i 40 anys en cobren 750 menys que els que en tenen entre 55 i 65? O els que fan 1,78 metres, 344 més que els que fan 1,58? Seria això una prova que els portuguesos, els trentanyers i, en fi, els baixets pateixen algun tipus de discriminació i que cal per tant alguna actuació positiva per part de l’Administració?