L’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), es va crear per llei el juny del 2016, amb l’objectiu d’avaluar i certificar l’ensenyament superior al nostre país, d’acord amb els principis de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). Des de llavors ha exercit satisfactòriament aquesta tasca, però la pròpia evolució del sector de l’educació a Andorra, el creixement dels centres d’ensenyament superior existents, però també la instal·lació de nous, ha incrementat substancialment el volum de feina i responsabilitats de l’agència durant els seus primers vuit anys de vida.
Aquest context ja va motivar una primera modificació de la llei l’any 2020, per millorar la supervisió i la garantia de la feina de l’AQUA. Ara, a les acaballes del 2024, ens trobem amb la necessitat de fer un pas més en pro d’un ensenyament superior més robust, competitiu i reconegut internacionalment. Aquest pas s’ha fet a través de la proposició de llei de l’AQUA, entrada per tots els grups parlamentaris i pel conseller no adscrit Víctor Pintos el passat mes d’octubre la qual, després que dijous el Consell aprovés de manera unànime la seva presa en consideració, ara es troba en període de presentació d’esmenes.
Aquest nou text legal per a l’AQUA afavoreix, respecte a les lleis predecessores, que s’adeqüi encara més als estàndards internacionals per preservar de la millor manera la qualitat de l’ensenyament superior que es desenvolupa al país. Concretament, establint com a guia els Estàndards i Directrius per a l’Assegurament de la Qualitat en l’Espai Europeu d’Educació Superior (ESG), posicionament que afavoreix la comparabilitat i alineació del nostre ensenyament superior amb els altres sistemes de l’EEES. Alhora, la proposició de llei habilita la possibilitat d’esdevenir membres de ple dret, si així ho considerem oportú, de l’Associació Europea per a l’Assegurament de la Qualitat de l’Ensenyament Superior (ENQA), acció que amplificarà el procés d’internacionalització de l’agència, donarà un plus de prestigi als estudis i formacions que homologa i facilitarà la mobilitat estudiantil i del personal docent. Precisament, l’ENQA ens va visitar fa unes setmanes per avaluar in situ el funcionament de l’AQUA.
Amb aquesta nova llei també millorem la independència de l’agència, la dotem d’un Consell Assessor per fer front als reptes d’internacionalització, reforcem la responsabilitat de les Institucions d’Ensenyament Superior d’Andorra en el seu paper determinant d’avaluació interna, i protegim l’autonomia universitària.
A més a més, també permet adaptar part de l’articulat legislatiu dels diferents organismes i agències dependents del Consell General per seguir una mateixa línia en alguns aspectes que els afecten a tots i millorar-ne la seva transparència. També incorpora canvis en el procés de designació de la persona directora de l’AQUA i d’alguns membres del Comitè Director, en pro d’afavorir la seva independència.
Com deia, després de l’aprovació de la presa en consideració de la llei ara es troba en període d’esmenes, el qual finalitzarà a finals d’aquest mes, moment en què entrarà en comissió. Tenint en compte que s’ha entrat de manera conjunta i que també és una voluntat unànime de totes les forces parlamentàries adequar el nostre ensenyament superior als estàndards internacionals, així com continuar treballant per garantir-ne la seva qualitat, podem entreveure que el treball en comissió serà àgil i, ben aviat, sotmetrem el text definitiu al ple del Consell General.
Al final, de tota aquesta tasca legislativa qui més en surten beneficiats són els nostres actuals estudiants universitaris, i els futurs.