Sona una música que sembla Mago de Oz, però la lletra no quadra. Parla de Zeus a l’Olimp, dels fills que va tenir, d’Afrodita, de mitologia... Al cap d’una estona sona Joana d’Arc i totes les seves peripècies. És el canal de YouTube Destripando la historia, de Pascu i Rodri (Álvaro Pascual i Rodrigo Septién) músics i artífexs d’un canal de YouTube amb més d’un milió de subscriptors i més de sis milions de visualitzacions que divulga la cultura clàssica i la història entre nens i adolescents d’una manera directa i clara, fàcil.
L’humor és un dels elements que fan servir aquests músics, igual que ho fan Malcom Otero i Santi Giménez per parlar dels seus Il·lustres execrables, secció dins el Via Lliure de RAC-1; una visió heterodoxa i molt lúdica de la biografia de personatges de la història, de la literatura, de l’esport..., la descoberta del costat més fosc de persones sovint idolatrades o com a mínim, molt ben vistes. Humor que també utilitza Maya Pixelskaya al pòdcast Gente muerta.
Diria que la divulgació històrica, en versió lúdica i en versió acadèmica, viu un bon moment i cada cop arriba més al gran públic. Triomfen programes/pòdcasts com A les portes de Troia, fets per historiadors professionals, o comptes d’Instagram com el del Museu del Prado que gairebé cada dia divulga temes, en aquest cas d’història de l’art.
Ara mateix, a la Seu tenen lloc les conferències de Desenterrant el passat sobre història local i aquesta mateixa setmana comença a l’hotel Rosaleda el Cicle de xerrades de tardor que recorre diversos moments de la història d’Andorra.
I al web del Relat històric d’Andorra historia.ad (web ple de recursos per a docents i que va ni més ni menys que des del Bing Bang fins avui) i a Spotify hi ha disponible per al gran públic Qui té por de la història?, un pòdcast que no té entrevistadors com Pascu i Rodri ni música tipus Mago de Oz, sinó un jazz suau, i vol divulgar la feina d’investigadors relacionats amb Andorra. El pòdcast del Relat històric inclou converses disteses amb professionals com ara Oliver Vergés, Canòlic Alvárez, Gerard Remolins i Mireia Garcia. També amb Iñaki Rubio, que parla sobre els límits entre història i literatura, amb Ludmila Lacueva, experta en tots els secrets dels hotels d’Andorra, o amb Robert Lizarte, que explica com les campanes eren el facebook dels pobles. L’últim pòdcast compta amb Alba Pampalona: tots els misteris i curiositats sobre el romànic arrencat a principis de segle XX; un viatge que arriba fins als EUA. I en tots els pòdcasts, documents amb moltes sorpreses. En definitiva, res a veure amb aquelles pissarres plenes de dates.