Aquests dies festius he tingut l’ocasió de revisar algun dels clàssics, concretament l’obra del cuiner romà Apicius amb el títol De re coquinaria (De la cuina). Es tractava, entre altres, de la recepta per a preparar porcells farcits al forn. Per a aquells a qui us pugui interessar: prepareu un farcit de mel, vi, i trossets de pa torrat. La bèstia es fa rostir a temperatura relativament baixa però durant una estona llarga. Els autors de llibres de cuina romans no solen precisar els temps, però estic pensant en dues hores, ben bones. La ment humana essent tan fantàsticament complexa com és, tot d’una em vaig posar a pensar sobre com sortiria un cadell de porc fer amb el mateix tractament. Però és clar, la carn de caça necessita un temps de descans previ a la cocció, mentre que les proteïnes presents a la sang i que no milloren la textura de la carn es vagin fent tendres. Aleshores, durant quant de temps s’hauria de penjar el poc fer –cadell o adult– abans de procedir al farciment i cocció?

El lector haurà entès que es tracta d’una qüestió molt pràctica i real, que es plantejava a les cases d’aquí en temps no tan remots. És una qüestió que pot canviar totalment el resultat d’un àpat. Té aquesta transcendència merescuda dins de l’ethos de la cultura pirinenca. D’aquí un centenar d’anys, ningú recordarà si els paquets de carn envasada dels supermercats són de forma quadrada o rectangular, ni si a les etiquetes surten en lletres més grans el preu per quilo de carn o bé el cost d’aquell paquet. Però els nostres descendents sí que recordaran durant quant de temps s’ha de deixar descansar la carn de porc fer abans de cuinar-la. Si més no, espero que sigui així.

Aleshores, a qui preguntar? Encara existeixen andosins autèntics que serien capaços de respondre a la pregunta? 

Em va costar menys de vint minuts reunir tota la informació. La meva sogra em diu que la carn es pot deixar penjada de tres a quatre dies, però que es pot deixar uns dies més sense cap problema. Conec la quantitat de porcs fers que haurà hagut de guisar i com de bé li surten; la cosa està clara. Però si em calgués més confirmacions, les tenia de la mà del Trairet, perfil que intenta posar una mica de seny a les xarxes socials andorranes. Segons ell també: entre tres i quatre dies de descans per al nostre porc. Finalment, no em podia estar de posar la mateixa pregunta a una eina d’intel·ligència artificial. A veure què em diria. Avui en dia, un no es pot ni tan sols plantejar d’escriure un article seriós sense invocar els esperits de la IA, oi que no? En fi, el xaman amagat dins el monòlit digital em va contestar: "Boar carcasses should be hung for at least 3-5 days, and up to a week before cooking". Com veieu, jo sempre intento parlar el seu idioma, encara que sigui suposadament poliglot.

Això no deixa de ser interessant. Acabava d’obtenir tres respostes, dues de persones humanes que es pot suposar que tenen un coneixement real i tangible del procés de fer coure un porc fer, i el d'una entitat nuvolosa sense cap existència física de qui sospito que ni tan sols ha tastat un civet de porc en sa vida, ni ben fet ni mal cuinat. Però totes tres respostes havien estat essencialment idèntiques.

Mentre continuo les lectures de l’amic Apicius –estic a la secció de sopes i brous– vaig meditant allò que implica la meva petita experiència. En primer lloc, he de suposar que la IA ha tingut accés a fons de dades de primer ordre. Tan sols així haurà estat capaç de subministrar-me el mateix resultat que els dos experts humans. Anant una mica més lluny, puc fins i tot pensar que les fonts emprades per l’eina d’IA hauran vingut sobretot en llengua anglesa. Veig, doncs, que els angloparlants donen el mateix temps de descans a la carn de caça que nosaltres. Es veu que un porc fer és un porc fer, sigui quin en sigui el passaport.

Però també em fa pensar com jo hauria pogut esbrinar la mateixa informació, si tan sols disposés de l’eina digital. Sense poder contrastar els resultats amb cap font més fiable, quina confiança em mereixeria el fet que la IA em digués: "Entre tres i cinc dies"?

Bones festes a tothom.