Fa poc més d’un any que vam assumir la responsabilitat de ser consellers a l’oposició del Comú d’Encamp. Des del primer moment hem exercit aquesta tasca sent conscients que no actuàvem només com a integrants d’Avancem, projecte engegat per militants del Partit Socialdemòcrata i independents d’Encamp i del Pas de la Casa. Ens mou, a més a més, la voluntat de representar els nostres votants i la gent de la parròquia que no pot votar i hauria volgut un canvi.

No és fàcil defensar un programa des de la minoria al Comú. Les nostres discrepàncies amb l’equip de govern no tenen opció de prosperar i el nostre vot en contra de qualsevol proposta que considerem injusta o errònia no canvia res. Hi ha sessions més tenses, en què la majoria ens pot semblar intransigent, i segur que nosaltres també podem fer autocrítica per l’exigència i la duresa, i d’altres més gratificants, en què s’aproven disposicions que havíem demanat amb insistència. De moment, hem après que la clau és persistir a defensar el que ens sembla just i necessari per l’interès general de la parròquia, i fer-ho amb voluntat constructiva.

Entre els objectius assolits podem comptar amb l’aprovació recent de l’Ordinació de prestacions econòmiques i accions de millora per a l’accés a l'habitatge. El darrer Consell de Comú del 2024 vam voler denunciar que no s’hagués executat la partida pressupostària ampliable de 50.000 euros per a ajuts a l’habitatge ni s’hagués previst cap procediment per accedir a aquests ajuts. L’explicació era que el reglament estava a punt d’enllestir-se. Ara tenim aquesta ordinació aprovada i esperem que la partida del 2025 serveixi per alleujar les dificultats de qui ho necessiti, però també per permetre l’accés a un habitatge digne a persones que no se’l poden permetre en les condicions actuals. 

La borsa d’habitatge intergeneracional i la garantia de cobrament per als propietaris que fixin preus assequibles són mesures, més enllà dels ajuts complementaris dels previstos pel Govern, que poden contribuir a millorar la situació. Per a la primera, vam proposar una esmena amb la intenció d’evitar que es pogués oferir un espai compartit per un preu abusiu. La nostra proposta era fixar-lo en un terç del salari mínim, i finalment ha quedat fixat en el 33% del salari medià. Pel que fa a la garantia de cobrament, lamentem que no s’hi puguin acollir els propietaris que fins ara tenien contractes a preu assequible i només s’apliqui als que signin nous contractes. Volíem posar la condició que l’impagament (no la signatura) fos posterior a l’aprovació de l’ordinació, però la intenció és incentivar els contractes a preus assequibles abans del 2027, més que reconèixer l’esforç dels que fins ara han mantingut un preu raonable. 

Encara no hem aconseguit, malgrat insistir-hi, que es modifiqui l’ordinació tributària per regular els preus. Hem mantingut des del primer consell que es podria haver creat un departament i tenir una conselleria d’habitatge. Pensem que és possible i necessari, ja que la majoria té un conseller més que en el mandat passat i és la qüestió que més preocupa la població. 

Tornant, però, a centrar-nos en les propostes d’Avancem que han tirat endavant, s’ha creat la Comissió de Personal, en què estan representats els grups funcionals dels treballadors del Comú. També es va arribar a una entesa amb el Comú de Canillo per la discrepància en terrenys afectats per la concessió a Saetde, i s’ha acabat signant un acord amb els responsables del rugbi perquè poguessin entrenar i jugar al camp de Prada de Moles.

Ens queda molta feina per fer i tot just som a un quart del mandat. Esperem que en endavant siguin moltes més les mesures aprovades gràcies al debat democràtic i constructiu entre majoria i oposició al nostre Comú.