Nutricionista i infermera, amb màster en oncologia en ambdues disciplines, Esther Vila Perdiguero, que aviat s’instal·larà definitivament a Andorra, realitza un estudi d’alimentació en pacients oncològics
Està estudiant els efectes de les begudes de cola en pacients de càncer.
A mi tots els pacients que m’arriben em diuen que el metge els diu que mengin el que vulguin. Això no funciona així. Com més bé s’alimenta el pacient, més bé tindrà el terreny, o sigui, ell mateix, el seu sistema immunitari, i millor resposta tindrà aquell tractament que el metge oncològic li està fent. En definitiva, hi guanyem tots, oi?
Sembla coherent.
La Coca-cola l’aconsellen per minimitzar els vòmits i les nàusees. A més a més, clar, al pacient li donen un xut de sucre, dona una mica de vidilla. El que passa és que la cèl·lula cancerosa, realment s’alimenta d’això.
Ja.
M’estàs fent un tractament per matar aquestes cèl·lules que m’estan envaint el cos, però per un altre cantó me les estàs alimentant. Aquí hem de buscar unes altres solucions naturals que m’ajudin, a banda de certs medicaments que també es prescriuen. Però podem trobar una solució natural que no sigui ni cara, ni difícil d’aconseguir, Podrien ser unes infusions de gingebre, per exemple, amb canyella i pebre. Els efectes són pràcticament els mateixos i no estic alimentant el càncer.
Alimentar el càncer?
Què és el que passa amb les cèl·lules tumorals? S’alimenten directament de glucosa. Llavors el que hem de fer és una alimentació que sigui el mínim d’elaborada, el mínim de tòxica, com menys tòxic acumuli aquell pacient millor. Per què? Perquè abaixarem la inflamació de baix grau i llavors el tumor no té tanta força. Nosaltres, en definitiva, ja tenim una sèrie de cadenes, ja tenim una sèrie de reparacions contra el càncer, els natural killers.
Què vol dir?
Nosaltres durant tota la vida estem lluitant contra el càncer, en certa manera. Quan una cèl·lula es divideix en dos i una de les dues muta, hi ha un mecanisme genètic que fa que s’autosuïcidi, diguéssim. Però al llarg de la vida aquest gen l’anem perdent.
Amb l’esperança de vida allargant-se...
Quan realment el càncer surt a l’exterior, és visible, és palpable, fa molt temps que el nostre cos està lluitant contra ell. Per tant, quina és la millor forma d’ajudar? Menjar correctament, fer esport, intentar baixar el grau d’estrès en la mesura que puguem. Això ajuda que aquesta inflamació de baix grau es redueixi, és una inflamació que posa el cos en alerta contínua, i això fa que se li escapin aquestes cèl·lules que fan un creixement descontrolat que acaba sent dolent.
El seu estudi?
Estic treballant en el càncer de mama i de còlon, on hi ha més informació. Són els dos tipus amb més incidència actualment. En principi amb pacients meus que ja han pogut fer aquest canvi d’alimentació, aquest canvi a l’hora de la Coca-cola per entendre’ns i ajudada amb recerca bibliogràfica.
Una alimentació per a tothom?
Es considera la dieta mediterrània com una dieta bona, però sempre que parlem de gent sana. Perquè, per exemple, davant d’un càncer de mama, l'aranja no és aconsellable. Per a una persona sana un suc d'aranja és fantàstic perquè és antiparasitari, perquè aporta molta vitamina C. En canvi, davant d’un càncer de mama no ens va bé, perquè ens activa la producció encara més del càncer de mama. Llavors, tot depèn de quina persona tenim davant, de quina situació.
Entesos.
O, mireu, en principi el peix blau ens va bé, però si tenim un problema a nivell de fetge, ja no ens anirà tan bé. A banda, una dosi alta en qualsevol cosa sempre pot ser perjudicial.
Però en general...
Però en general, sempre s’han d’obviar els ultraprocessats, aquests menjars elaborats, perquè per guardar tot allò que estigui elaborat i que es mantingui en condicions organolèptiques correctes i no es provoquin fongs ni hi hagi cap problema, ja han hagut d’afegir moltes substàncies conservadores. A casa, millor optar per la mínima elaboració, per no perdre nutrients.
Ho tindrem present.
A banda, apostar sempre pels productes de temporada i de proximitat. Pensa en una llimona madurada al sol: genera vitamina C per defensar-se, i això és bo per a nosaltres. La fruita madurada en càmeres...