Integra Pirineus llança una campanya de captació de socis.  Amb múltiples opcions, per a tots els desitjos i butxaques, de col·laborar, entitats o ciutadans. Al càrrec, Drac Garcia

Qui no col·labori és perquè no vol.
Exactament, sí, sí, perquè donem opcions molt diverses. L’objectiu d’Integra Pirineus, ja saben, és donar oportunitats laborals a persones que ho tenen complicat. Ho fem a través de la gestió forestal, de l’explotació d’uns boscos que, en realitat, no són rendibles, perquè com que estan tan abandonats... Podem dur a terme la nostra tasca gràcies al suport d’empreses i persones. 

Doncs expliquem les maneres de col·laborar-hi. 
Es pot fer de moltes maneres i en les quantitats i periodicitats que es vulgui, per a un projecte concret o simplement donant suport a l’entitat. El projecte Donem vida al bosc inclou 28 actuacions a la comarca de l’Alt Urgell i, per sort, fins ara ja algunes empreses i institucions hi han col·laborat. 

Entesos. 
La qüestió és que per fer aquesta gestió forestal ens cal una maquinària que requereix una inversió elevada, per això necessitem ajuda. 

I nosaltres...
La gent se’n pot fer sòcia, o fer-hi  aportacions periòdiques, amb la freqüència que pugui o desitgi. Els fons també ens permeten donar acompanyament professional a les persones que contractem. O les donacions també es poden veure com una manera de vincular-se a la gestió dels boscos. 

Algú pot pensar: que s’hi impliquin les empreses. Incorrecte?
Incorrecte, perquè tota aportació ajuda, sigui petita o gran. La gestió forestal ens concerneix a totes les persones del territori, i l’acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat, també. 

Som generosos?
La veritat és que acabem de començar la campanya, és la primera vegada que fem una acció com aquesta, i haurem d’esperar per saber-ho. Integra Pirineus porta tretze anys al territori, però mai no havia sortit a demanar aquesta ajuda de manera explícita. El projecte hem demostrat que funciona, que és molt positiu, i ara volem fer-ne partícip la societat. Algunes col·laboracions ja hem rebut, alguna de molt generosa. 

La campanya, doncs, per necessitat o per involucrar més la gent?
Ambdues, ambdues. Els boscos no són rendibles i cal actuar en alguns, que estan molt abandonats, i l’Administració arriba on arriba. 

D’uns boscos nets i cuidats depèn molt la nostra seguretat, que no hi hagi incendis enormes. 
És clar. Fa cinquanta anys els pobles estaven vius, amb pagesia, ramaderia, gent, escoles... i els boscos es conservaven. Però en marxar tothom cap a les ciutats... Els riscos d’incendi, els aqüífers estressats, la capacitat de fixació del CO2 que baixa, són riscos que creixen amb uns boscos descurats. 

És una feina dura. 
És dura, és dura, penseu que suposa estar tot el dia a la muntanya, faci fred o faci calor, és físicament exigent. Però alhora, com que treballen en equip, també se senten que reben suport, és una oportunitat de fer pinya, de crear comunitat. Diria que la feina també és agraïda: saben que el que fan té un gran valor ambiental, que estan ajudant, que són més partícips de la societat. 

Doncs siguem generosos. 
Vam començar la passada setmana i continuarà oberta. Esperem fer un esprint fins al Nadal, però la idea és que la gent  del territori ho vagi coneixent, que s’ho vagi fent seu, que digui “jo no puc anar a treballar al bosc, però que ells siguin les meves mans” i col·labori com bonament pugui i senti.