Expresses les teves opinions o prefereixes mantenir el silenci? Dius que sí quan realment vols dir que no? Sabies que hi ha diversos estils de comunicació? Coneixes el teu? A vegades ens sentim frustrats quan no ens entenen, ja que tot i parlar el mateix idioma sembla que existeixen múltiples factors que dificulten el missatge a trametre. A què creus que es deu? Sabies que la comunicació no és tan sols verbal?
L’ésser humà té la capacitat innata de comunicar tant amb conducta verbal, que inclou quelcom que expressem o escrivim; com amb conducta no verbal mitjançant l’ús de gestos, fets o accions. Sempre hi ha comunicació, inclús el silenci comunica. La comunicació ens envolta i és totalment necessària per a l’ésser humà per tal d’entendre’ns els uns als altres. Mitjançant aquesta interaccionem amb el nostre entorn i transmetem pensaments, sentiments, creences i informació.
No obstant això, en el procés de comunicació també poden haver-hi interferències o obstacles que dificultin que el missatge arribi correctament. D’una banda, trobem les barreres psicològiques que fan referència a les actituds, valors, creences i percepcions així com l’estat emocional (una alta càrrega d’estrès pot provocar una conducta excessivament agressiva); les barreres físiques, com el soroll o la distància entre els interlocutors; i les barreres fisiològiques, com per exemple patir un dèficit auditiu que dificulti la recepció o interpretació del missatge.
Tanmateix, la psicologia defineix diversos estils de comunicació que resulten de les interaccions socials que mantenim: estil agressiu, passiu i assertiu. Les persones amb un estil de comunicació agressiu es caracteritzen per una comunicació dominant, poc empàtica. Defensen els seus drets sense considerar els drets dels altres. Utilitzen el seu poder per tal de satisfer les seves demandes i els seus desitjos. Pel que fa al comportament no verbal, tendeixen a parlar en veu alta i a emprar gestos de dominància. Aquest estil de comunicació comporta que els altres se n’allunyin, ja que acostumen a mantenir relacions de superioritat o fins i tot de maltractament. Pel que fa a l’estil de comunicació passiu, és habitual que no expressin quelcom que pensen o desitgen per tal de no contradir els altres i evitar els conflictes. Mostren dificultats per expressar directament els seus sentiments o les seves necessitats fins al punt de tenir dificultats en les relacions socials. Per últim, l’estil de comunicació assertiu es caracteritza per la capacitat d’expressar les pròpies necessitats, opinions i idees sense ofendre els altres. La persona assertiva és capaç d’expressar-se clarament i directament basant-se en el respecte, en la capacitat d’escolta activa i en la resolució de conflictes.
Tot i que l’assertivitat es considera l’estil ideal de comunicació, poques persones es comuniquen exclusivament d’aquesta manera. La majoria, tot i que tendim a mantenir un estil de comunicació determinat, acostumem a utilitzar una combinació d’aquests segons les circumstàncies i situacions que esdevenen: resulta més adaptatiu mostrar-se passiu davant d’un conflicte o actuar de forma agressiva davant d’un perill.
Quins són els beneficis del comportament assertiu? Diverses investigacions de caràcter social i psicològic suggereixen que, per una banda, mantenir un estil assertiu ajuda a evitar conflictes i alteracions de l’estat anímic tals com l’ansietat o la depressió i per l’altre, augmenta l’autoestima, ja que les persones que fan ús de
l’assertivitat mostren una millor autoestima, perquè poden expressar-se lliurement i amb claredat, respectant els seus drets així com els drets dels interlocutors.
Recorda que la manera com ens comuniquem determina la qualitat de les nostres relacions. Ser assertiu resulta essencial per millorar la nostra qualitat de vida, ja que a través d’aquesta habilitat podem resoldre amb major èxit les situacions conflictives, mantenir relacions sanes amb els altres i, per tant, obtenir major satisfacció personal.
Com pots veure, comunicar va més enllà d’emetre paraules. Comunicar inclou la manera com ho fem, com construïm les relacions i com movem les emocions. Es tracta de connectar tant amb nosaltres com amb el nostre entorn. I tu, com et comuniques?