Mirem de no repetir-nos, amb qui passa per aquí. Però de Markus Urban, ja havíem advertit que en tindríem més notícies. Per cert, quina família arreplegant premis: la mare, Laura Casanovas, s’ha fet amb el Carlemany de novel·la
Tu reps l’Exporecerca Jove; la mare, el Carlemany. Felicitats, però deixeu d’acaparar!
Sí, sí [riu]. Estem en ratxa.
Premiat per 'Cati', un assistent virtual per a persones grans. Amb disset anys i pensant en ells, molt bé.
La idea ve perquè passo bastant temps amb la meva tieta i m’ha fet veure coses. No sap fer anar el mòbil i si jo hi soc l’ajudo, però si no... Així que vaig pensar que estaria bé que pogués tenir accés. A banda, com que l’any vinent aniré a la universitat, ella em va demanar que li ensenyés a fer videotrucades. Buah! Difícil.
Per als que no som nadius digitals...
Per això vaig pensar a crear una mena de màquina, un assistent, que s’activés només amb la veu i fes unes quantes funcions bàsiques.
Aleshores 'Cati'...
És un assistent virtual, en català i per a la gent gran. Li pots demanar música, que posi la ràdio, que busqui receptes de cuina o qualsevol cosa per Google, que faci una videotrucada...
Sense aplicacions ni mandangues.
No, no, tot va per veu. Li dius “hola, Cati” i li demanes el que vulguis. “Vull cuinar macarrons”, i et diu “estic buscant les millors receptes”, les mostra i pregunta “quina tries?” Després, et guia pas a pas. Ara, això és difícil a l’hora de programar, has de diferenciar perquè quan li demanes “macarrons” no es posi a buscar una cançó que es digui així.
Feina complexa, ho entenem.
Quan estigui acabat, serà un dispositiu físic independent, una cosa així com una tablet petitona. Jo de moment l’executo a l’ordinador, però la part física no està llesta.
Caldrà que algú el fabriqui.
És clar, és clar. Serà el següent pas. De moment és un projecte experimental. Però encara em queda fer més proves amb gent gran, afegir-hi més funcions...
Aquí t’han ofert ajuda.
Em va trucar l’alcalde de la Seu d’Urgell, sí, i hi ha la possibilitat que a l’estiu fem una prova pilot. De moment sols l’ha provat la meva família, i a la fira Exporecerca a Barcelona, alguna de la gent que passava per allà. La meva tieta al principi no s’hi veia, però ara la veig contenta, crec que li serà útil.
No entendrem res, alguns, però parla’ns de com ho vas programar.
Ha estat complex, sí, perquè utilitzo llenguatges diferents (Phyton, en una combinació poc habitual amb el Java Script, el format web per a la interfície, que tècnicament és innovador) i incorpora la intel·ligència artificial. Hi ha el problema a resoldre de la interpretació del llenguatge, per determinar què vol fer l’usuari. Costa d’elaborar, donar molts exemples a la màquina.
Des de la ignorància: ajuda el Chat GTP o no hi té res a veure?
Sí, sí, de fet és una gran possibilitat d’expansió. No està incorporat per ara, però tinc previst fer-ho. La gent fa preguntes que la Cati no pot respondre.
Potser donaria conversa.
És clar, és clar. Per què no? Tindria aquest vessant com psicològic.
Primer premi a Exporecerca.
Una fira per a joves, sí. Primer un jurat de professionals va preseleccionar el projecte. Després el vaig exposar, a la fase final, davant el públic general, de molts àmbits. El premi em permetrà anar a presentar la Cati als Estats Units.
A Dallas! A fer les Amèriques.
Al maig, en una fira de recerca preuniversitària que diuen que és la més important al món. Em fa una il·lusió!
Potser t’hi quedes.
Això em diuen, això, que potser se’m quedaran. Però no, jo només vull mostrar les possibilitats de la Cati per traduir-la a molts idiomes. Jo l’any vinent tinc previst anar a la universitat, a la Politècnica de Barcelona, per cursar Intel·ligència Artificial. Ho tinc claríssim!
I segur que ja barrines més idees.
Sí, la Cati és una barreja d’on sortiran moltes més coses, espero.