Primer de tot: qui dirigirà la classe?
És una activitat que organitzem des de l’Esbart Laurèdia amb la col·laboració de l’Agrupació Sardanista Andorrana, ja que ells ens ofereixen la part d’assessorament tècnic per comptar les sardanes. Coordinem el taller amb ells perquè no som especialistes en aquest tipus de ball. És una classe oberta a tothom. De moment hi ha poques persones inscrites.
Avui aprendrem a ballar la sardana ‘Dansaires andorrans’. Quina n’és la història?
El 2018 vam celebrar els 25 anys del Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià, que, malauradament, fa uns mesos va patir un incendi que l’ha deixat inutilitzat. Aquell any vam organitzar amb diverses entitats culturals de la parròquia un espectacle anomenat 25 anys de cultura. Vam convidar-hi els membres de la Coral Rocafort, que van ser els encarregats d’interpretar aquesta dansa per primer cop. El compositor de la sardana és el Daniel Areny, fundador de la Coral Rocafort i de l’Esbart Laurèdia.
I quan l’establiu a la Festa Major?
Amb motiu del 25è aniversari se’m va acudir crear una coreografia per a aquesta dansa. Un any més tard, a la Festa Major del 2019, vam acordar incloure aquest ball per fer-lo després de la missa del diumenge. A partir d’aquell moment vam instaurar la sardana dels ‘Dansaires andorrans’ per ballar-la cada diumenge de Festa Major. Des d’aleshores l’Esbart Laurèdia s’encarrega de la seva coreografia i la Coral Rocafort, de la part vocal.
D’aquesta forma sorgeix el taller!
Vaig pensar que seria molt interessant que aquesta sardana també la pogués ballar la resta del poble, tot i ser part del nostre repertori. De fet, molta gent em comentava que estaria encantada d’aprendre’n la coreografia, ja que és bastant assequible per tothom. Així és com vam decidir organitzar aquests tallers de sardanes que, per cert, tornem a repetir dilluns que ve! Amb aquesta iniciativa la gent anirà una mica més preparada per ballar-la a la Festa Major.
Commemoreu enguany 60 anys a l’Esbart. Hi haurà una programació especial per a la Festa Major?
Estem molt contents per aquesta celebració. La nostra entitat sempre té preparats una sèrie de balls que fem cada any a la Festa Major, però enguany oferim un programa una mica diferent per commemorar al 60è aniversari. De fet, l’any passat vam estrenar la primera trobada bastonera amb dues colles de Catalunya. De cara al dissabte que ve, el 29 de juliol, tindrem convidades un total de cinc colles!
En un grup més familiar.
Enguany hem volgut ampliar la colla bastonera per incloure també els més petits. Per això hem organitzat amb tots els nens de l’Esbart uns balls de bastons. Serem aproximadament 150 els que participarem a la trobada d’aquest 2023.Però, a part, la nostra idea és fer créixer la reunió una mica més cada any.
Quins dels vostres balls veurem representats el diumenge de festa?
Evidentment ballarem la nostra clàssica Marratxa, ja que aquesta dansa és la tradició del nostre poble i no l’hem deixat de fer mai. A més, es tracta d’un ball molt particular en el sentit que només el poden ballar un home solter i un casat, acompanyats cadascun de tres noies que representen les sis parròquies d’aleshores. Quant al programa, ballaran primer tots els grups del nostre esbart (dels més grans als més petits) i desprès de la seva actuació començarem amb la Marratxa, i més tard el ball dels Gegants i el de Gegantons.
Finalment, quina serà la novetat del programa?
Per celebrar els 60 anys de l’entitat hem volgut introduir a la Festa Major una representació especial que vam presentar a la comparsa de Carnaval, i amb la qual ens vam endur el primer premi a la capital: els marratxins. Són un grup de nans que desfilen amb uns grans barrets de copa, els que caracteritzen als dansaires de la Marratxa. Per tant, com a esdeveniment sorpresa tindrem a la Festa Major una desfilada amb ball inclòs dels nostres marratxins, perquè durant el Carnaval molta gent no va tenir l’ocasió de veure’ls en marxar de vacances.