Cristina Carbonell, docent que imparteix classes a la UOC, va crear des d’Andorra i ja fa quinze anys el portal Cristic.com, des d’on ofereix els recursos educatius de què a ella mateixa li agradaria disposar
Cristic.com què és?
És un portal educatiu i està dirigit a tota la comunitat educativa, és a dir, tant als alumnes com als docents i a les famílies. Dins hi trobem jocs educatius, tots seleccionats per mi, sense violència, sense publicitat, i organitzats per edats i per temàtica, perquè la idea és que puguin aprendre jugant en un entorn segur.
A banda...
I després, per a famílies i docents, hi ha recursos relacionats amb l’educació, amb la criança... Bàsicament benestar emocional i benestar digital
D’on sorgeix?
Jo soc professora i la web sorgeix fa més de 10 anys, 15 anys potser. I jo en aquells moments era mestra a una escola primària de Catalunya, a Barcelona, i les famílies em preguntaven moltes vegades quines activitats podrien fer per als nens per poder repassar els continguts. I en aquells moments no hi havia cap pàgina web que jo els pogués recomanar on hi hagués activitats educatives i interactives, perquè tot el que hi havia, o tenia anuncis o eren jocs amb violència.
Entenem.
Arran d’això vaig començar a crear la pàgina web, en un principi pensada per a les famílies dels meus alumnes, però va anar tenint molt ressò, amb el boca-orella, que jo mai no he fet publicitat ni res de similar.
Amb unes xifres que ja voldrien molts gestors de webs.
Sí, hem superat els deu milions de visites. A mesura que jo he anat també ampliant la meva formació, he anat oferint nous materials, ja no només els jocs, sinó també materials relacionats amb temes com ara gestionar el temps de pantalla i els relacionats amb l’educació emocional. Em plantejo quina pàgina voldria que els meus fills utilitzessin per tenir la tranquil·litat que estan en un entorn segur i educatiu. Això intento fer.
Recursos en línia i accessibles a tothom.
Sí, sí, és una manera també de veure la part positiva de les xarxes socials i d’internet, que moltes vegades ens fixem en tot allò de dolent i els perills, però també hi ha una manera educativa d’utilitzar-les.
Les xarxes i els nens i joves són una preocupació.
Gran, i jo em dedico precisament també a la formació i divulgació, tant a la universitat com en famílies, en temes de benestar digital i de seguretat de la tecnologia. No podem negar que la tecnologia forma part de la nostra vida i també de la dels infants, així doncs, el que cal és que les famílies ens posem les piles i ens formem per poder-los acompanyar de la millor manera possible.
Els perills no es poden evitar.
Sabem que no hi ha la garantia absoluta que no es trobaran amb cap problema, però sí que si els fem aquest acompanyament i els anem assessorant i obrint portes, a mesura que van creixent i van agafant autonomia, ells guanyen confiança i si es troben en algun moment amb contingut inadequat o problemes a la xarxa, aconseguim que puguin demanar ajuda.
Aquests reptes virals de TikTok i aquestes bajanades són un maldecap.
Sí, exacte, és una cosa que s’ha posat molt de moda tant pel que fa als reptes virals que fan els infants com també fins i tot alguns que veiem que fan mares i pares. He escrit alguna vegada també sobre temes que em preocupen, com el sharenting, on exposem els nostres fills davant de milers d’espectadors i els donem dades sobre l’escola on va o les extraescolars que fa i els horaris, és un perill. Aleshores, fixa’t, si fins i tot els pares i les mares són inconscients d’això, com pretenem que els nostres fills siguin conscients, oi?
Per tant...
Tot aquest tema de divulgar i de donar a conèixer la cara oculta de la tecnologia, jo crec que també s’ha d’abordar. Per això és tan important treballar el pensament crític amb els nostres fills i fer-los veure que no tot allò que veuen a internet és real ni s’han de seguir les modes. Expliquem-los quins interessos hi ha darrere de tot allò que estan veient, que hi pensin.