Benaventurat qui no hagi patit un episodi de vertigen o mareig, Sònia Roura, fisioterapeuta, oferirà una xerrada sobre els trastorns de l’equilibri. Dijous, al local de Meteopirineus, a la Seu

Qui més qui menys...
Estic intentant fer una mica de difusió sobre els diferents trastorns de l’equilibri que es donen i sobre com la fisioteràpia pot ajudar en alguns, que no en tots. Es tracta de trencar idees comunes, com que els marejos venen de les cervicals.

Els en donem la culpa, sí. No és així?
No, no, en realitat en la majoria dels casos hi està implicat el sistema de l’equilibri, que es troba dins de l’oïda, i aquí la fisioteràpia pot intervenir. 

Doncs comencem per la tipologia. 
Hem de diferenciar la terminologia. Hi ha tres entitats diferenciades: una cosa és el vertigen, una altra és el mareig i la tercera, la inestabilitat. En un vertigen, la persona té la sensació que l’escena visual es mou, que la paret fa voltes, vaja. 

Molt desagradable. 
En el cas del mareig, és aquell desconfort com quan vas en cotxe, amb sensació de nàusea, etcètera. Pel que fa a la inestabilitat, suposa que no pots mantenir l’equilibri, no pots caminar en línia recta, tens la sensació d’anar una mica de costat. 

Entesos. 
El vertigen mai pot venir de les cervicals. Algun tipus de mareig, però mai vertigen, que ve de l’oïda normalment. 

Perquè hi tens un problema previ?
Hi ha diferents tipus de vertigen, que és el símptoma. Les causes poden ser diferents i les ha de diagnosticar el metge, tot i que la més freqüent és un vertigen posicional paroxístic benigne. 

Amb la denominació...
VPPB, causat per uns cristallets de calci que tenim, tothom, a dins de l’oïda, del sistema de l’equilibri. Per alguna raó, que tampoc no es coneix ben bé, algun d’aquests cristallets se situa en un canal on no hi ha de ser i genera aquesta sensació. És un tipus de vertigen posicional que amb la fisioteràpia es pot tractar. No dic que sigui molt fàcil de resoldre, però amb algunes maniobres el podem revertir. 

Quin alleujament, perquè es passa fatal. 
És el més freqüent, tot i que hi ha d’altres patologies, com la migranya vestibular, la síndrome de Ménière, o altres problemes, que ha de diagnosticar un metge. Tots ells afecten l’equilibri i des de la fisioteràpia podem ajudar a pal·liar les seqüeles o ajudar a prevenir atacs, diguem-ne. 

Hi ha gent que es mareja molt quan va en cotxe. 
Quan parlem d’equilibri, depèn del sistema vestibular, que se situa a l’oïda i és el predominant, però també intervé la vista i el sistema musculoesquelètic. Quan anem en cotxe, en algunes persones es produeix un petit desajustament entre la informació que li dona el sistema vestibular i la vista i són més propensos a marejar-se. Aquí els fisioterapeutes també hi podem ajudar, tant a nens com a adults.  

Són trastorns molt freqüents?
A escala mundial hi ha una prevalença d’entre un 14 i un 30 per cent de la població. Això extrapolant-lo a la Seu i l’Alt Urgell ens donaria que unes 2.500 persones estarien afectades a la Seu, i més de 4.000 a tota la comarca, així que són uns trastorns que afecten bastant la població. I més a les dones que als homes, i són patologies que estan poc diagnosticades, o que la persona que les pateix ha de fer un circuit llarg fins que li donen un diagnòstic. 

Un viacrucis. 
Ens trobem amb gent que porta arrossegant el problema bastant de temps, per això que deia. 

Són molt incapacitants, a banda. 
Tenir vertigen és una de les coses més desagradables, perquè perds el control del teu cos. Viure amb això és molt dur i la gent que ho pateix pot acabar minvant les activitats socials, la mobilitat, es van tancant i acaben desenvolupant altres problemes. 

Una mica de prevenció? 
Com deia, la fisioteràpia pot ajudar una mica, igual que pot ajudar l’exercici: treballar força i equilibri.