El grup parlamentari d’Andorra Endavant (AE) està treballant tres proposicions de llei, una d’elles per modificar la llei electoral i de referèndum amb l’objectiu d’eliminar el vot per dipòsit judicial, en el qual veuen un “perill de frau”. Aquesta “és per a nosaltres una prioritat”, assenyalava la presidenta de la formació, Carine Montaner, segons la qual el text el tenen força avançat i el presentaran a principis de setembre. En aquest punt val a recordar que s’han presentat ja diversos recursos judicials que qüestionen les garanties del vot per dipòsit judicial, que sempre s’han acabat desestimant o resolent en contra i defensant el sistema establert.

El mateix mes, però a finals, AE té intenció de presentar una proposició de llei de responsabilitat política. Per aquesta, i com ja va explicar en sessió plenària del Consell General, es vol situar el parlament al lloc on pertoca i que es compleixi amb els acords que s’hi prenen. Així per exemple, si les lleis aprovades preveuen un termini per al seu desplegament reglamentari cal que es compleixi, i si no aplicar mesures de tipus sancionador i fins i tot la destitució del ministre que pertoqués. D’altra manera, el que “fem aquí és paper mullat”, deia en la seva intervenció, quan és “el Consell General qui mana”. A més, concloïa que la manca de desenvolupament reglamentari “genera inseguretat jurídica”.

Finalment, des d’AE es treballa en una tercera proposició de llei, en aquest cas per a la reforma judicial i incorporar el jurat ciutadà en casos penals. A l’entendre de Montaner, aquesta figura permetria “garantir, en temes penals, la independència dels poders”.