En el marc de la Cimera per la pau a Ucraïna, celebrada a Bürgenstock (Suïssa), el cap de Govern, Xavier Espot, ha participar avui a la taula rodona titulada ‘Dimensió humana’, un esdeveniment que ha aplegat una trentena de delegacions representants de governs i organismes i organitzacions internacionals, i on s'han tractat les conseqüències per a la població civil del conflicte bèl·lic a Ucraïna. La taula s'ha centrat, especialment, a trobar solucions per garantir la protecció dels drets i llibertats dels infants en el context d’aquesta agressió armada, en compliment del dret internacional humanitari.

Posteriorment, Espot ha participat a la reunió plenària, liderada per la presidenta de la Confederació Suïssa, Viola Amherd, i el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, on els diferents caps d’Estat i de Govern i els alts mandataris dels organismes internacionals han debatut sobre les diferents vies per impulsar un diàleg diplomàtic, al més alt nivell, que condueixi a un alto al foc i a la pau a Ucraïna.

Així, la Cimera per la pau a Ucraïna ha finalitzat amb una declaració conjunta, a la qual s'ha adherit Andorra, que reclama seguretat nuclear, preservar el flux d’aliments, l’alliberació dels presoners de guerra i aturar la deportació dels infants ucraïnesos desplaçats il·legalment.

Concretament, la declaració conjunta defensa que les instal·lacions nuclears quedin al marge del conflicte i es mantinguin “segures”. En la mateixa línia, remarquen la planta nuclear de Zaporíjia “ha de seguir operant de manera segura sota el control sobirà d’Ucraïna i sota la seva supervisió”. També adverteixen que qualsevol amenaça de l’ús d’armes nuclears és “inadmissible”.

D’altra banda, els països signants subratllen que és “fonamental” la navegació comercial “lliure, plena i segura”, així com l’accés als ports marítims del Mar Negre i el Mar Azov. En aquesta línia, afirmen que els atacs a vaixells mercants en aquesta ruta o al mateix port és “inacceptable”. El comunicat destaca que la seguretat alimentària no pot convertir-se en una arma i defensa que les exportacions agrícoles d’Ucraïna puguin ser transportades lliurement.

Un tercer punt del comunicat reclama un intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna i, específicament, exigeix que es retorni “tots els nens ucraïnesos desplaçats de manera il·legal i deportats, així com la resta de civils ucraïnesos detinguts de manera il·legal”.

Per als signants, per aconseguir la pau a la llarga caldrà incloure Rússia a les negociacions. En aquesta línia, han especificat que emprendran passos “concrets” en els tres punts recollits al comunicat perquè, en un futur, representants de totes les parts es puguin implicar en les converses.

D’altra banda, durant les dues jornades de treball a la Cimera per la pau a Ucraïna, Espot ha tingut l’oportunitat de tractar la cooperació bilateral amb el primer ministre d’Irlanda, Simon Harris, amb el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, amb el primer ministre de Croàcia, Andrej Plenković, i amb el primer ministre de Luxemburg, Luc Frieden. 

També ha mantingut un intercanvi amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.