Les explicacions del Govern no han convençut el grup parlamentari de Concòrdia, que considera que l’Executiu està incomplint la Llei de la llengua pròpia i oficial, la del català, en no haver sancionat cap empresa o entitat davant de faltes greus o molt greus contemplades en el text. I per això ha amenaçat de portar el Govern a la Justícia si la situació persisteix de cara a l’any que ve “i que siguin els tribunals qui decidieixin si el Govern està actuant conforme a la llei”, ha manifestat el seu president, Cerni Escalé.
La pregunta formulada en la sessió de control celebrada aquesta tarda al Consell General es demanava per les accions realitzades per desplegar la Llei del català i també de control i inspecció. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha avançat que properament es trametrà al Consell de ministres el reglament de funcionament de la junta de coordinació i del consell nacional per la llengua per a la seva aprovació i que, pel que fa als controls, hauran de ser els inspectors sectorials, i més concretament els de comerç i turisme, els que iniciïn els expedients quan detectin algun incompliment i que sigui després el de Política Lingüística qui en faci el seguiment i la resolució que correspongui. En aquest punt, Bonell ha explicat que s’ha optat per esperar al gener vinent per començar a sancionar, si és el cas, per així tenir temps d’engegar la campanya de comunicació sobre la llei i mentrestant, quan arriba una queixa es fa arribar una comunicació al presumpte infractor perquè pugui respondre i si cal resolguii la situació. És aquí on rau la diferència d’interpretació. Segons Concòrdia, la llei és clara i en els casos de faltes greus i molt greus no hi ha lloc a aquesta comunicació i s’hauria de sancionar directament, i per això entén que l’Executiu està incomplint la llei. Pel Govern i per Demòcrates, la llei contempla la possibilitat, en cas d’una primera infracció, d’informar-ne i donar la possibilitat de corregir l’incompliment. A més, asseguren que l’actuació del Govern s’ajusta a la normativa, d’acord també amb el seu gabinet jurídic. Escalé ha expressat “sorpresa” per “la falta d’ímpetu” en l’aplicació de la llei, que considera “molt garantista” i ha amenaçat que si al gener es manté aquesta situació recorrerà a la Justícia. Aquí, el cap de Govern li ha demanat “moderar les seves paraules” i l'ha acusat de “tergiversar” el que havia explicat la ministra, i que no s’havia decidit no sancionar, sinó que les queixes, o s’havien arxivat o resolt, i les pendents encara s’ha de determinar si hi ha incompliment i per tant hi ha lloc a la sanció.
Bonell ha aprofitat per informar que des de l’entrada en vigor de la nova llei, el passat mes de maig, s’han rebut 45 queixes, de les quals 12 s’han arxivat per falta de concreció, 16 s’han resolt i 17 estan pendents. En relació amb aquestes últimes, la ministra encarregada de la Cultura ha detallat que es tracta sovint de tiquets i documentació que no surt amb català, per la qual cosa cal canviar el programari.